Kraftigt försämrad resegaranti hos SJ

55 min

Antalet resenärer som får avslag på sina ansökningar om ersättning av SJ efter tågförseningar har ökat kraftigt. Sedan juni förra året betalar SJ bara full ersättning till de resenärer som blir över en timme försenade och om det är SJ själva som har orsakat förseningen. Något som riskerar att urholka hela konsumenträtten, enligt Sveriges Konsumenters generaldirektör Jan Bertoft.

Vad avgör om vi ger?


Ger du pengar till tiggaren på gatan eller till en hjälporganisation? Flera faktorer spelar in i om vi är villiga att öppna plånboken eller inte. Diakon Pernilla Landin och nationalekonomen Michel Elmoznino Laufer är gäster i studion.

Maten vi ratar


Ingen köper en ensam banan. Eller en bucklig konservburk. Och varför gräver vi oss egentligen längst in i mjölkkylen för att ta den allra färskaste mjölken? Hör vad du och butikerna kan göra för att minska matsvinnet.  

Expertsvar

- År 2006 påbörjades utgivningen av Nationalnyckeln. " I fler än hundra volymer ska Sveriges växter, djur och svampar dokumenteras". Nu, efter 15 volymer beslutar riksdagen att projektet ska läggas ner. Är inte detta att betrakta som ett avtalsbrott?

Den och fler lyssnarfrågor besvaras av Plånbokens konsumentexpert Carina Lundgren.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista