Gripen på bensinstation – nu ska han utvisas

18 min

Enayatolla från Afghanistan var för mindre än två veckor sedan papperslös men levde fritt i Stockholm. Nu sitter han på förvaret i Gävle i väntan på utvisning. I Verkligheten ikväll träffar Magnus Arvidson en av de senast gripna i polisens kritiserade REVA-projekt. Hur gick gripandet till? Varför gick polisen fram till just Enayatolla och begärde att se ID-handlingar?

Polisens projekt REVA står för Rättsäkert och Effektivt VerkställighetsArbete. I praktiken handlar det om att snabbare hitta och utvisa personer som fått nej på sin asylansökan och inte fått uppehållstillstånd men som ändå stannar i Sverige.

Många har protesterat mot REVA. Snart kom debatten att handla om Polisens metod att genom att följa med på biljettkontroller i tunnelbanan hitta rätt på papperslösa. 

Den kritik som riktades mot polisen grundade sig i att mörkhyade svenskar kände sig särskilt utsatta och att det var just deras utseende som gjorde att polisen begärde leg. 

Efter kritiken slutade polisen leta folk i just tunnelbanan. Men projektet REVA fortsätter och ikväll tittar vi närmare på ett aktuellt exempel i hur det kan gå till.  

Verklighetens Magnus Arvidson fick tillstånd att träffa en av de senast gripna i Migrationsverkets förvar i Gävle i väntan på utvisning till Afghanistan.

Han heter Enayatolla och ger sin version av vad som hände där på bensinstationen i Årsta kl 16.45 den 14 mars. Du hör också Enayatollas advokat Bahar Vaziri och Per-Uno Johansson, chef för utredningsenheten på gränspolisen.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".