Gör sig REVA bäst på kultursidorna och hur är Haruki Murakamis kvinnosyn?

44 min

”Jag skriver till dig med en enkel önskan, Beatrice Ask. Jag vill att vi byter skinn och erfarenheter.” Så skrev Jonas Hassen Khemiri i en text i Dagens Nyheter. Texten spreds snabbt i sociala medier och blev den mest lästa på dn.se någonsin. Experter har sedan ägnat blogg-meter åt att analysera varför. Handlar det om författaren? Tonen? Ämnet? Och så går vi på upptäcksfärd bland kvinnokroppar, mystiska monster och försvunna katter i författaren Haruki Murakamis universum.

Men DN är inte den första tidningen som fått stort genomslag i samma ämne. Gör sig diskussionen om REVA särskilt bra på kultursidorna? Vi har bjudit in tre kulturchefer för att prata om kultursidornas roll i den dagspolitiska debatten. Medverkar gör Åsa Linderborg, Aftonbladet, Rakel Chukri, Sydsvenskan och Gabriel Byström, Göteborgs-Posten.

Kritikersamtalet handlar om Haruki Murakamis återutgivna novellsamling ”Elefanten som gick upp i rök”. Den gavs ut på svenska första gången redan 1996, men blev då ingen succé. Efter det har Murakami blivit en av de största bästsäljande författarna. Litteraturkritikerna Elsa Westerstad och Jens Liljestrand samtalar om Murakamis noveller i relation till hans omfångsrika romaner. Inte minst hamnar författarens kvinnosyn under lupp.

Producent Thorbjörn Karlsson

Programledare Andreas Lindahl

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".