Gunilla Röör: - Det hörs överallt att vi inte hyllar tystnad längre

60 min

I helgens Röör i P4 är det tystnad som det talas om. Tystnad i språket, i musiken och inom teatern men också hur livet präglas av den. Lisa Ford spelar horn i Göteborgs symfoniker och berättar om känslan när en fullsatt sal är helt knäpptyst i några millisekunder mellan satserna. Språkvetaren och logopeden Kristina Lundholm-Fors doktorerar på pauserna i språket och kan berätta om hur tystnaden talar till oss.

Regissören Cecilia Lagerström och skådespelaren Helena Kågemark har tillsammans jobbat inom ett projekt där de undersökte Cecilias arbetsmetod och upptäckt hur hennes tystnad spelade stor roll.

I andra timmen hör vi arkitekten och ljusdesignern Ulrika Wänström Lindh som forskat på ljussättning och fick spontana reaktioner på hur mörker skapar tystnad och påverkar röstvolymen.

GUNILLA RÖÖR:

Jag spelar Gertrud Stein. Hon talar och talar. I två och en halvtimma. Och vad krävs då för detta talande? Jo, tro det eller ej, tystnad. Tystanden i mellanrummen. Tystandena i pauserna. Jag vågar påstå att tystnaden blir min allra största medspelare under den här perioden. Det är i den jag kan vila – ta ut tankarna – och publiken sitter som på nålar. Väntar otåligt på nästa drag.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista