Sveriges Radios Symfoniorkester spelar mäktig orkestermusik av Beethoven, Dvořák och Sjostakovitj + konsert med Radiokören

Här finns inget ljud

Hör Sveriges Radios Symfoniorkester, anförda av den unge dirigenten Ilyich Rivas, spela Dmitrij Sjostakovitjs första symfoni - startskottet för 1900-talets längsta och mest imponerande symfoniska cykel! De spelar även Beethovens "Coriolanus"-uvertyr och Dvořáks symfoniska variationer. Konserten ägde rum förra veckan. P2 Live fortsätter med en konsert med Radiokören - chefsdirigenten Peter Dijkstras installationskonsert från 2007. Vacker musik som sträcker sig från renässansens Orlando di Lasso till samtidens B. Tommy Andersson!

Från Berwaldhallens programtidning:

Ludwig van Beethoven var på toppen av sina förmågor när han 1807 komponerade sin uvertyr till Coriolanus, en pjäs av Heinrich Joseph von Collin. Beethoven komponerade detta dramatiska och koncentrerade stycke precis efter att ha blivit färdig med sin fjärde pianokonsert och sin fjärde symfoni; dessa blev uruppförda vid samma tillfälle som Coriolanus-uvertyren. Pjäsen är handlar om den romerska ledaren Gaius Marcius Coriolanus som är på väg att invadera Rom och slits mellan å ena sidan sin aggressivitet och sitt maktbegär, å andra sidan modern och frun som bönar och ber om att han ska låta bli. Till slut ger Coriolanus efter för ömheten inom sig, men eftersom han har lett en armé till Roms portar kan han inte backa, och han tar sitt liv. I Beethovens suveräna uvertyr kan man se huvudtemat, som går i moll, som det krigiska hos huvudpersonen, och sidotemat i dur som det mjuka och kärleksfulla. En liknande dialog kan höras i den långsamma satsen i Beethovens fjärde pianokonsert, där orkestern låter ilsken och pianot försöker lugna.

Den tjeckiska tonsättaren Antonín Dvořáks symfoniska variationer från 1877 hör till de mest kända verken i denna genre. Variationerna är över en melodi från Huslař, en av sångerna för manskör som Dvorák hade komponerat samma år. De symfoniska variationerna uruppfördes samma år, men fick ett svalt mottagande, och verket blev inte utgivet förrän tio år senare. Vid den tidpunkten hade Dvorák fått ett stort genombrott i musikvärlden, och nu blev de symfoniska variationerna en stor framgång. Den assymetriska och harmoniskt ambivalenta melodin behandlar Dvorák på ett utsökt sätt i 27 variationer och en mäktig final – det är bara att luta sig tillbaka och njuta.  

Dmitrij Sjostakovitj var bara 19 år när han komponerade den första av sina 15 symfonier, som också blev hans examensprov vid Leningrads musikkonservatorium. Det är slående hur mogen Sjostakovitj var redan här – symfonin är inget förvirrat och banalt ungdomsverk, utan en av 1900-talets starkaste symfonier. Verket blev en internationell sensation direkt efter uruppförandet 1925, dels för att det var den första symfonin från Sovjetunionen som togs upp i den allmänna repertoaren, dels för att den var komponerad av en tonåring. Formmässigt är symfonin en hisnande imponerande balansgång mellan den ryska symfoniska traditionen, som konservatoriet höll hårt på, och den progressiva musik från Stravinsky och Hindemith som den unge Sjostakovitj hört och förälskat sig i. Men framför allt är det musik full av naken smärta, ödesmättad kamp och episk tragedi – en fängslande berättelse utan ord.

Den venezuelanske dirigenten Ilyich Rivas , född 1993, gör här sin debut med Sveriges Radios Symfoniorkester. Hans pappa Alejandro Rivas är också dirigent och började tidigt lära upp Ilych i dirigerandets konst. Som tonåring började Ilyich Rivas studera musik, och han gjorde sin professionella debut med Atlantas symfoniorkester säsongen 2009/2010. Han har dirigerat Sjostakovits första symfoni med Baltimore Symphony Orchestra, en tolkning som Washington Post beskrev som mästerlig.

Text: Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

19:03-22:00 P2 Live: Konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester
1. Dirigent: Ilyich Rivas.
a) Ludwig van Beethoven: Uvertyr till Collins sorgespel ”Coriolanus”.
b) Antonín Dvořák: Symfoniska variationer.
c) Dmitrij Sjostakovitj: Symfoni nr 1 f-moll.
Konsert 27/3, Berwaldhallen. Sänds även onsdag 10/4 kl. 10.30 i Klassisk förmiddag.

2. Peter Dijkstra dirigerar Radiokören. Per Skareng, gitarr.
a) B.Tommy Andersson: Sonett XVIII (Shakespeare).
b) Luca Marenzio: Crudele acerba (Petrarca).
c) Cipriano de Rore: Mia benigna fortuna (Petrarca).
d) Lars Johan Werle: Canzone 126 di Francesco Petrarca.
e) Thomas Jennefelt: Or che l'ciel e la terra.
f) Orlando di Lasso: Tre madrigaler till texter av Petrarca.
g) Frank Martin: Fem Arielsånger (Shakespeare).
Konsert 29/9 2007, Oscarskyrkan, Stockholm. Detta var Peter Dijkstras installationskonsert.

x. Extramusik av Johannes Brahms
a) Neckerein.- Der Gang zum Liebchen. Radiokören. dirigent: Mats Nilsson. Konsert 1994, Berwaldhallen.
b) Intermezzo Ess-dur op 117:3. Hans Leygraf, piano. Konsert 1989, Berwaldhallen.
c) Brahms: Tredje satsen ur Symf nr 3 F-dur i arr. för blåsorkester av B Tommy Andersson. Blåsarensemble ur Sveriges Radios Symfoniorkester. Dirigent: Hans Ek. Konsert 2007, Berwaldhallen.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista