Fem unga svenska forskare delar på 24 miljoner

20 min

Vad har frisörmolekyler, spinntronik, hundgener, sannolikhetslära och skräddarsydd cancerbehandling gemensamt? Jo allt det här belönas i år med Göran Gustafsson-priset, ett pris som varje år tilldelas fem unga, framgångsrika svenska forskare.

Göran Gustafsson-priset har delats ut sen 1991 och är ett av de största och mest prestigefyllda priserna för naturvetenskaplig forskning som finns i Sverige. Pristagarna får 4,75 miljoner kronor var varav 4,5 miljoner ska användas till forskning.

En sak som gör det här priset lite speciellt är just att det tilldelas relativt unga forskare. Ingen av pristagarna får vara äldre än 45 år när de nomineras. Tanken är att deras forskning inte ska ha planat ut, de ska inte bara belönas för vad de gjort utan även sporras till nya insatser.

Matematikpriset gick i år till Johan Wästlund vid Chalmers Tekniska Högskola för sitt arbete med olika problem som har med sannolikhet att göra.

Mats Fahlman vid Linköpings universitet fick fysikpriset för sin forskning om organisk elektronik och det som kallas för spinntronik. Det senare är en teknik som bland annat gett oss större hårddiskar.

Thomas Helleday fick medicinpriset för sitt arbete med att hitta nya sätt att angripa alla möjliga cancerceller på.

Fredrik Almqvist vid Umeå universitet har designat något som han och hans kollegor kallar "frisörmolekyler", en slags molekyl som klipper av hårliknande utskott på sjukdomsframkallande bakterier, och på så sätt avväpnar deras sjukdomsförmåga. Det här förärade honom med kemipriset.

Slutligen fick Kerstin Lindbladh-Toh vid Uppsala universitet priset i molekylärbiologi bland annat för kartläggningar av olika djurs arvsmassa, vilket lett till att man hittat gener som kan ge sjukdomar både hos djur och människor.

Vetenskapsradion träffade Fredrik Almqvist och Kerstin Lindblad-Toh över en kopp kaffe i ett rum på Kungliga Vetenskapsakademien i utkanten av Stockholm.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".