Jobbsökande ungdomar luras på lön och ersättningar

55 min

Jobbsökande ungdomar luras på lön och ersättningar Elsa jobbade utan att få lön, Johan fick inte ut sin övertidsersättning och Ros-Marie fick ut mycket mindre pengar än hon blivit lovad - I takt med att arbetslösheten växer utnyttjas allt fler ungdomar. Första jobbet riskerar att bli en mardröm. Vad gör arbetsförmedlingen för att kontrollera att arbetsgivarna är schyssta? Och vad gör facket för de ungdomar som luras?

Århundradets deklarationer 


Numera kryssar de flesta bara i en ruta, men det fanns en tid när deklarationen ansågs så svår att fylla i att deklarationsplikten helt enkelt fick avskaffas. Hör Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson om självdeklarationens historia.

När båten börjar likna ett vrak


Hur gör man sig av med en gammal båt som aldrig mer kommer att bli sjöduglig? Många gånger blir de gamla båtskroven liggande någonstans i naturen eller på båtklubben, men i värsta fall sänks de i havet. Fram tills nyligen har det varit svårt att göra sig av med en båt på ett miljövänligt sätt, men nu kommer båtskrotarna.  

Expertsvar


- Jag och mina vänner har startat hantverksateljé i en källarlokal som vi hyr. Det är ren hobbyverksamhet, men täcker våra hemförsäkringar om det skulle bli inbrott i lokalen? Den och fler lyssnarfrågor besvaras av vår försäkringsexpert Gunnar Olsson.  

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".