P2 Live i Amsterdam: Benjamin Staerns Tranströmersånger, Arnold Schönbergs serenad och uruppförande av Klas Torstenssons Sieben mal sieben!

Här finns inget ljud

Ikväll sänder P2 Live direkt från Muziekgebouw i Amsterdam. Musik av Klas Torstensson, uruppförande av Sieben mal sieben och hollländskt uruppförande av Benjamin Staerns Tranströmersånger. Dessutom Serenad av Arnold Schönberg. Båda de svenska verken har på varsitt sätt anknytning till Schönberg. New European Ensemble spelar under ledning av Christian Karlsen. Carina Vinke, alt, framträder i Tranströmersånger. Intervjuer blir det också, med tonsättarna förstås (utom Schönberg…), men också samtal med Aad van Nieuwkerk, producent vid holländska radion och Julia Barnes, musiker från USA, men sedan länge bosatt i Holland. Plus ett axplock holländsk musik från renässans till nutid.

Från New European Ensembles hemsida:

- Sverige har en av Europas mest intressanta unga tonsättarförmågor i Benjamin Staern! Han har ett unikt sätt at kombinera det lyriska med rytmisk drive och virtuositet. Det blir oerhört spännande att samarbeta närmare med honom som ”composer in residence". 

Så säger dirigenten Christian Karlsen, konstnärlig ledare för den i Nederländerna baserade nutida musikensemblen.

Det är New European Ensemble som har utsett den unge tonsättaren till sin composer-in-residence för de kommande tre åren. Ur samarbetet förväntas fyra nya kompositioner födas varav den första uruppfördes av ensemblen i Västerås Konserthus den 9 oktober.

Benjamin Staern har tidigare skrivit musik till flera av Sveriges stora orkestrar samt till svenska musiker såsom bl.a. Håkan Hardenberger och Johannes Möller. Stjärnalten Anna Larssons inspelning med Sonanza av hans stycke ”Nattens djupa violoncell” vann förra året en grammis för årets bästa klassiska album.

Samarbetet med New European Ensemble blir Benjamins första mer långvariga samarbete med en stor ensemble i utlandet. Samarbetet innebär att Staerns musik kommer att framföras på många av de viktiga konsertscenerna i Nederländerna och runt om i Europa. Närmast kommer en ny utökad version sångcykeln Tranströmersånger att uruppföras i Västerås konserthus, den nionde oktober. Det sker i samband med ensemblens första Sverigeturné som sedan går vidare till Stockholm, Göteborg och avslutas på Connect Festivalen i Malmö.

- Det här samarbetet är en fantastisk möjlighet för mig att utveckla mitt tonspråk. Att arbeta med en så här virtuos grupp musiker ger mig obegränsade möjligheter för vad jag kan skriva. Jag har dessutom i princip fått ”carte blanche” att välja vilken sättning jag vill skriva för, säger en glad Benjamin Staern som hoppas att det ska kunna leda till minst ett storskaligt verk.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista