Nobelpristagaren som var far till alla barnen

19 min

Igår kom nyheten att forskaren Robert Edwards har gått bort. Runt om i världen har över fyra miljoner barn har fötts med hjälp av provrörsbefruktning. Och Robert Edwards, som fick Nobelpriset 2010, kan sägas vara pappa till dem alla. För utan honom och hans ihärdiga forskning mot strömmen hade inte provrörsbefruktningar varit där de är idag. Men det tog 32 år från den medicinska sensationen när första provrörsbabyn föddes tills han fick sitt pris.

1978 när Louise Brown föddes fick forskarna bakom provrörsbefruktningen, embryologen Robert Edwards och gynekologen Patrick Steptoe, kämpa i motvind. Kyrkan, särskilt den katolska, var emot dem, liksom en hel del forskare. Nobelpristagaren James Watson sa till exempel att det var så stor risk för missbildningar att Edwards och Steptoe säkert skulle tvingas till barnamord, en kritik som Edwards tog hårt.

I år fick Robert Edwards nobelpris  men han har hunnit fylla 85 år gammal och har så bräcklig hälsa att han inte kan komma till Stockholm. Inga journalister har heller fått träffa honom sedan han blev pristagare. 

I Vetandets värld berättar vi historien om hans forskning och hur han stod pall för allt motstånd som drabbade honom under 1970- och tidiga 80-talet.  Och hur det kom sig att han som var socialist öppnade privatklinik i ett gammalt slott.

Robert Edwards förste doktorand och forskarkollega sen 1960-talet, professor Martin Johnson, försöker komma på något negativt att säga om honom förutom hans dåliga klädstil.

Och Grace MacDonald som är mamma till världens andra provrörsbarn Alastair, snart 32 år, berättar hur synd hon tyckte om Lesley Brown, mamma nummer ett.

Här på webben kan du också höra en längre intervju med henne (på engelska) där hon berättar hur hon vågade ställa upp på något som aldrig hade lyckats förut. Men Grace MacDonald lyssnade egentligen mest på de hoppfulla tongångarna och förstod faktiskt aldrig att hon var nummer två i världen.  Hon berättar också hur hon hanterade all den kontrovers som fanns runt provrörsbefruktingarna i början.

Hör också en intervju med Matts Wikland, som var med och utförde den första provrörsbefruktningen i Sverige, ledd av Lars Hamberger, i Göteborg 1982. Matts Wikland utvecklade tekniken att använda ultraljud i stället för laparoskopi för att se hur mogna äggen är och den tekniken används nu i hela världen.

Programmet är en repris från 2010-12-06.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista