Fantastiska röster på Världsröstdagen + Folk- och världsmusikgalan 2012 revisited!

Här finns inget ljud

Ikväll uppmärksammar P2 Live Världsröstdagen, World Voice day, som infaller 16 april. Knappa två timmar med fantastiska sångröster som vi letat fram ur Sveriges Radios digra arkiv. Lite senare i programmet påminner vi om kommande helgs Folk- och Världsmusikgala som vi direktsänder från Gävle Konserthus lördagen 20 april genom att lyssna till artisterna från förra årets gala från Malmö Konserthus. Hör en fantastisk kavalkad av artister - Emil Zrihan, Sabri Brothers, Toorama, Vera Kizjaeva, Yat-Kha, Sofia Jernberg tillsammans med Christof Kurzman, Casey Moir, Naoko Sakata, vallmusik från Stångtjärn (med Agneta Stolpe, Susanne Rosenberg, Eva Rune samt Anna Aronsson, Pelle Jakobsson och Jonny Soling), Punsch, Sofia Jannok, Burcu Ada, Jean and the Mean Machine, Väsen, Jelena Jakubovich, Confusión, Titiyo, Neneh Cherry, Ahmadu Jah & Goran Kajfes Subtropic Arkestra och Faela - allt i ett och samma program!

Syftet med Världsröstdagen är att uppmärksamma den mänskliga rösten ur alla tänkbara perspektiv. Initiativet togs av Filipa La, sångpedagog och sångröstforskare från Portugal och svenska röstprofessorn Johan Sundberg och resulterat i en lång rad föreläsningar, seminarier, konsertserier, i Sverige och världen runt. I P2 Live tar vi fasta på rösten som musik, som kultur. Och kanske som religion.

Vi hör Emil Zrihan - Näktergalen från Ahskelon som han kallas, kantor i den största synagogan i israeliska hamnstaden Ashkelon. Zrihan är född och uppvuxen i judisk- sefardisk kultur i Marocko och gör som kantorer alltid har gjort, sjunger också utanför synagogan. 1999 bjöds han in till Re:Orientfestivalen i Stockholm där han sjöng som ingen annan. Med få ord och mycket improvisation.

Därefter ett besök i italienska Genua, berömd för sin opera men också för sin folkliga flerstämmiga sång. Här samlas män på krogen för att dricka vin, äta ost och sjunga trallallero. Så var det i byn Mignánego en sen novemberkväll år 2000 när Mats Einarsson var på besök. 12 män runt ett bord som sjunger så att taket nästan lyfter. Alla med sin specifika roll i stämväven, från den brummande contrabassu till den feminina falsettostämman.

Det är Gud man sträcker sig mot om man är sufisångare i Pakistan. Qawwali kallas sången som vindlar sig mot högre rymder, starkt, intensivt och med stor bärkraft. Orden är få. Men genom upprepningens makt kan nya betydelser pressas fram ur de enkla orden. Här Sabri Brothers i några sånger från Falun Folkmusikfestival 1997.

I början av 1990-talet reste Mats Einarsson i Volgabäcket i Ryssland för att dokumentera musiken hos finno-ugriska folk som lever här. I huvudstaden Saransk i Mordvinien mötte han Toorama, sju män som sjunger i stämmor på traditionellt mordvinskt vis. Försångare, Valodja Romashkin och hans då 10-årige son Andrej. Här fanns också en gråterska som vi hör begråta den mäktige naturguden Kanazor kuljos. Gråterskan, Vera Kizjaeva, som var blott 20 år gammal, bar på en djup sorg, och betraktades redan som en professionell gråterska hemma i byn.

I Sibirien finns tuvinerna. Berömda för sin strupsång, khöömei, där röstens alla färger tas till vara. Yat-Kha är en tuvinsk grupp som för samman traditionell strupsång med rock. År 2000 bjöds publiken på Falun Folkmusikfestival på sju moderna schamaner med strupsång och hästfiddlor.

Många sångartister söker sig gärna till folkliga kulturer för att hitta nya uttryck för sin sång. Sofia Jernberg till exempel. En svensk röstimprovisatior som gärna söker sig till folkliga kulturer för att finna nya uttryck för sin sång. Vi hör Sofia tillsammans med Christof Kurzman i en av Sofias improviserade kompositioner inspelade under Umeå Jazzfestival i höstas. Under samma festival framträdde en annan röstkonstnär, australiska Casey Moir som utforskar röstens möjligheter tillsammans med japanska pianisten Naoko Sakata.

Som avslutning på denna första del i P2 Live-kvällen där vi uppmärksammar Världsröstdagen, en mycket säregen inspelning. Gjord  i Sverige, kring en liten sjö, en ljus sommarnatt. Spel på kohorn och tre sångerskor som står utplacerade runt sjön för att kommunicera med hjälp av den ålderdomliga och säregna sångteknik som kallas kulning. Mitt i sjön, en liten flotte med mikrofoner som tar upp alla nattens ljud. Kulning, kohorn och en och annan mås och fiskar som pluppar i vattnet. Vallmusik från Stångtjärn – en magisk  natt – med kulerskorna Agneta Stolpe, Susanne Rosenberg, Eva Rune samt Anna Aronsson, Pelle Jakobsson och Jonny Soling på kohorn...

P2 Live avslutar kvällen med på en påminnelse om årets Folk- och Världsmusikgala i Gävle som vi direktsänder lördagen den 20 april, kl. 20.00 i P2. Det gör vi genom att lyssna till musiken från förra årets gala i Malmö och som presenterades av Lisa Wall och Nassim Al Fakir. Lyssna till Punsch, Sofia Jannok, Burcu Ada, Jean and the Mean Machine, Väsen, Jelena Jakubovich, Confusión, Titiyo, Neneh Cherry, Ahmadu Jah & Goran Kajfes Subtropic Arkestra och Faela.

Text och presentation: Mats Einarsson

1. The World Voice Day 2013. Världsröstdagen med fantastiska röster från Sibirien, Pakistan, Sverige, Mordvinien, Italien samt Sofia Jernberg & Christopher Kurzman och MoCo.

2. Musiken från 2012 års Folk- och Världsmusikgala i Malmö; Punsch, Sofia Jannok, Burcu Ada, Jean and the Mean Machine, Väsen, Jelena Jakubovich, Confusión, Titiyo, Neneh Cherry, Ahmadu Jah & Goran Kajfes Subtropic Arkestra, Faela. Från 31 mars 2012.

Presentation: Mats Einarsson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.27
  Sabris - Allahoema La-Baik (Pilgrimsssång)
  Kompositör: Hadji Maqbool Sabri
 • 19.56
  Sofia Jernberg Christof Kurzman - To Buy A Treasure
  Kompositör: Sofia Jernberg, C Kurzman, Fleischmann
 • 20.19
  Agneta Stolpe Susanne Rosenberg Eva Rune Kulning Anna Aronsson Pelle Jakobsson Jonny Soling Kohorn - Vallmusik Från Stångtjärn
  Kompositör: Trad
 • 21.49
  Faela - Duende
  Kompositör: Hugo Coronel
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista