Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Fantastiska röster på Världsröstdagen + Folk- och världsmusikgalan 2012 revisited!
Tis 16 apr 2013 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Ikväll uppmärksammar P2 Live Världsröstdagen, World Voice day, som infaller 16 april. Knappa två timmar med fantastiska sångröster som vi letat fram ur Sveriges Radios digra arkiv. Lite senare i programmet... påminner vi om kommande helgs Folk- och Världsmusikgala som vi direktsänder från Gävle Konserthus lördagen 20 april genom att lyssna till artisterna från förra årets gala från Malmö Konserthus. Hör en fantastisk kavalkad av artister - Emil Zrihan, Sabri Brothers, Toorama, Vera Kizjaeva, Yat-Kha, Sofia Jernberg tillsammans med Christof Kurzman, Casey Moir, Naoko Sakata, vallmusik från Stångtjärn (med Agneta Stolpe, Susanne Rosenberg, Eva Rune samt Anna Aronsson, Pelle Jakobsson och Jonny Soling), Punsch, Sofia Jannok, Burcu Ada, Jean and the Mean Machine, Väsen, Jelena Jakubovich, Confusión, Titiyo, Neneh Cherry, Ahmadu Jah & Goran Kajfes Subtropic Arkestra och Faela - allt i ett och samma program!

Syftet med Världsröstdagen är att uppmärksamma den mänskliga rösten ur alla tänkbara perspektiv. Initiativet togs av Filipa La, sångpedagog och sångröstforskare från Portugal och svenska röstprofessorn Johan Sundberg och resulterat i en lång rad föreläsningar, seminarier, konsertserier, i Sverige och världen runt. I P2 Live tar vi fasta på rösten som musik, som kultur. Och kanske som religion.

Vi hör Emil Zrihan - Näktergalen från Ahskelon som han kallas, kantor i den största synagogan i israeliska hamnstaden Ashkelon. Zrihan är född och uppvuxen i judisk- sefardisk kultur i Marocko och gör som kantorer alltid har gjort, sjunger också utanför synagogan. 1999 bjöds han in till Re:Orientfestivalen i Stockholm där han sjöng som ingen annan. Med få ord och mycket improvisation.

Därefter ett besök i italienska Genua, berömd för sin opera men också för sin folkliga flerstämmiga sång. Här samlas män på krogen för att dricka vin, äta ost och sjunga trallallero. Så var det i byn Mignánego en sen novemberkväll år 2000 när Mats Einarsson var på besök. 12 män runt ett bord som sjunger så att taket nästan lyfter. Alla med sin specifika roll i stämväven, från den brummande contrabassu till den feminina falsettostämman.

Det är Gud man sträcker sig mot om man är sufisångare i Pakistan. Qawwali kallas sången som vindlar sig mot högre rymder, starkt, intensivt och med stor bärkraft. Orden är få. Men genom upprepningens makt kan nya betydelser pressas fram ur de enkla orden. Här Sabri Brothers i några sånger från Falun Folkmusikfestival 1997.

I början av 1990-talet reste Mats Einarsson i Volgabäcket i Ryssland för att dokumentera musiken hos finno-ugriska folk som lever här. I huvudstaden Saransk i Mordvinien mötte han Toorama, sju män som sjunger i stämmor på traditionellt mordvinskt vis. Försångare, Valodja Romashkin och hans då 10-årige son Andrej. Här fanns också en gråterska som vi hör begråta den mäktige naturguden Kanazor kuljos. Gråterskan, Vera Kizjaeva, som var blott 20 år gammal, bar på en djup sorg, och betraktades redan som en professionell gråterska hemma i byn.

I Sibirien finns tuvinerna. Berömda för sin strupsång, khöömei, där röstens alla färger tas till vara. Yat-Kha är en tuvinsk grupp som för samman traditionell strupsång med rock. År 2000 bjöds publiken på Falun Folkmusikfestival på sju moderna schamaner med strupsång och hästfiddlor.

Många sångartister söker sig gärna till folkliga kulturer för att hitta nya uttryck för sin sång. Sofia Jernberg till exempel. En svensk röstimprovisatior som gärna söker sig till folkliga kulturer för att finna nya uttryck för sin sång. Vi hör Sofia tillsammans med Christof Kurzman i en av Sofias improviserade kompositioner inspelade under Umeå Jazzfestival i höstas. Under samma festival framträdde en annan röstkonstnär, australiska Casey Moir som utforskar röstens möjligheter tillsammans med japanska pianisten Naoko Sakata.

Som avslutning på denna första del i P2 Live-kvällen där vi uppmärksammar Världsröstdagen, en mycket säregen inspelning. Gjord  i Sverige, kring en liten sjö, en ljus sommarnatt. Spel på kohorn och tre sångerskor som står utplacerade runt sjön för att kommunicera med hjälp av den ålderdomliga och säregna sångteknik som kallas kulning. Mitt i sjön, en liten flotte med mikrofoner som tar upp alla nattens ljud. Kulning, kohorn och en och annan mås och fiskar som pluppar i vattnet. Vallmusik från Stångtjärn – en magisk  natt – med kulerskorna Agneta Stolpe, Susanne Rosenberg, Eva Rune samt Anna Aronsson, Pelle Jakobsson och Jonny Soling på kohorn...

P2 Live avslutar kvällen med på en påminnelse om årets Folk- och Världsmusikgala i Gävle som vi direktsänder lördagen den 20 april, kl. 20.00 i P2. Det gör vi genom att lyssna till musiken från förra årets gala i Malmö och som presenterades av Lisa Wall och Nassim Al Fakir. Lyssna till Punsch, Sofia Jannok, Burcu Ada, Jean and the Mean Machine, Väsen, Jelena Jakubovich, Confusión, Titiyo, Neneh Cherry, Ahmadu Jah & Goran Kajfes Subtropic Arkestra och Faela.

Text och presentation: Mats Einarsson

1. The World Voice Day 2013. Världsröstdagen med fantastiska röster från Sibirien, Pakistan, Sverige, Mordvinien, Italien samt Sofia Jernberg & Christopher Kurzman och MoCo.

2. Musiken från 2012 års Folk- och Världsmusikgala i Malmö; Punsch, Sofia Jannok, Burcu Ada, Jean and the Mean Machine, Väsen, Jelena Jakubovich, Confusión, Titiyo, Neneh Cherry, Ahmadu Jah & Goran Kajfes Subtropic Arkestra, Faela. Från 31 mars 2012.

Presentation: Mats Einarsson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.27
  Sabris - Allahoema La-Baik (Pilgrimsssång)
  Kompositör: Hadji Maqbool Sabri
 • 19.56
  Sofia Jernberg Christof Kurzman - To Buy A Treasure
  Kompositör: Sofia Jernberg, C Kurzman, Fleischmann
 • 20.19
  Agneta Stolpe Susanne Rosenberg Eva Rune Kulning Anna Aronsson Pelle Jakobsson Jonny Soling Kohorn - Vallmusik Från Stångtjärn
  Kompositör: Trad
 • 21.49
  Faela - Duende
  Kompositör: Hugo Coronel
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live
KONSERT: Kungliga filharmonikerna och Arméns... Igår kl 19:03(117 min)

Mozarts Sinfonia concertante med Kungliga Filharmonikerna och musik av Paul Hindemith och Franz Berwald i en konsert med Arméns musikkårs blåsarkvintett från Hesselby slott.

Mozarts Sinfonia concertante med Kungliga Filharmonikerna och musik av Paul Hindemith och Franz Berwald i en konsert med Arméns musikkårs blåsarkvintett från Hesselby slott.

KONSERT: Beches Brew – The West Coast Edition Tis 22 maj kl 20:30(90 min)

Improviserad musik med rötter i jazz och världsmusik. Lyssna på en eftermiddagskonsert inspelad på Studio HPKSM:s bakficka i Göteborg

Improviserad musik med rötter i jazz och världsmusik. Lyssna på en eftermiddagskonsert inspelad på Studio HPKSM:s bakficka i Göteborg

KONSERT: Spelmanskonsert med fäder och söner... Tis 22 maj kl 19:03(87 min)

Vi fortsätter konserterna från förra veckan med Far & son X 2. Därefter Lisa Lestander som sjunger visor från Västerbotten, Norrbotten och Lappland tillsammans med Jonas Knutsson och Mats Öberg.

Vi fortsätter konserterna från förra veckan med Far & son X 2. Därefter Lisa Lestander som sjunger visor från Västerbotten, Norrbotten och Lappland tillsammans med Jonas Knutsson och Mats Öberg.

KONSERT: Jubileumsfestival med ZilliacusPerssonRaitinen Mån 21 maj kl 19:03(117 min)

För tio år sedan startade trion ZilliacusPerssonRaitinen kammarmusikserien Äntligen måndag. Nu firar de med sju dagar långa festival under rubriken Måndag hela veckan.

För tio år sedan startade trion ZilliacusPerssonRaitinen kammarmusikserien Äntligen måndag. Nu firar de med sju dagar långa festival under rubriken Måndag hela veckan.

KONSERT: Nötknäpparen av Tjajkovskij Sön 20 maj kl 20:00(120 min)

Lyssna på den älskade musiken ur Tjajkovskijs Nötknäpparen i en inspelning från Filharmonin i Berlin. Dessutom musik av Charles Ives och Jean Sibelius.

Lyssna på den älskade musiken ur Tjajkovskijs Nötknäpparen i en inspelning från Filharmonin i Berlin. Dessutom musik av Charles Ives och Jean Sibelius.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".