Klassresan som ställdes in

56 min

Om Sverige som jämlikhetens föregångsland. Är den tiden förpassad till det förgångna? Ökade inkomstskillnader, segregerade bostadsområden och framför allt: larmen om en skola i kris…Vad finns det för möjligheter att göra en klassresa idag på platser som Munkfors och Hovsjö? Och hur stort är intresset bland dem som har möjlighet att göra resan?

Skola och utbildning har varit en möjlig väg för den som velat göra en klassresa. Men hur svårt är det i dag att göra en sådan resa? Grundskolorna är segregerade, undervisningen döms ut som undermålig och arbetslösheten är hög även bland unga akademiker. Den som kommer från en familj utan studietraditioner, har han eller hon en chans? Vågar unga, som har föräldrar som varken kan bistå med pengar eller studieråd, gå en lång utbildning, eller väljer de något som är kortsiktigt säkrare?

Vi börjar i grundskolan och besöker Hovsjöskolan i Södertälje. Med bara några månader kvar till skolavslutningen kämpar eleverna för att klara betygen så att de kan ta sig vidare till gymnasiet. Men tidigare år har bara hälften klarat kraven för att få godkänt. Nu ökar stressen och rektorn är orolig för många av eleverna.

I studiosamtalet säger utbildningsminister Jan Björklund bland annat att skolor som Hovsjöskolan måste få bättre resurser, eftersom många av eleverna är relativt nyanlända till Sverige. Medverkande i samtalet är även Dilsa Demirbag-Sten, journalist och verksamhetsansvarig för Berättarministeriet, och Helen Pettersson, socialdemokratisk riksdagsledamot och förbundsansvarig för Arbetarnas Bildningsförbund, ABF.

Under sextiotalet minskade snedrekryteringen till landets universitet. Men sedan dess har minskningen i stort sett avstannat, enligt Robert Ericson, professor i sociologi vid Stockholms universitet. Undersökningar visar entydigt att föräldrarnas bakgrund är avgörande för barnens skolresultat och val av utbildning.
Reporter Kristian Åström

 
Munkfors är en av de kommuner i Sverige som har minst andel ungdomar som läser vidare på teoretiska gymnasieprogram och som därefter går vidare till högskola och universitet. Munkfors är en gammal bruksort i Värmland, som avfolkats de senaste decennierna. Vad krävs för att ungdomar där, ska vilja läsa vidare?
Reporter Daniel Värjö

Producent Kristian Åström
Programledare Daniela Marquardt

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista