”Det obebodda huset” av Amalia av Sachsen

Här finns inget ljud

Opera i en akt från 1835. Detta framförande speades in förra året på det vackra sommarpalatset Palais im Grossen Garten i Dresden. I rollerna: Raimondo - Ilhun Jung Callisto - Allen Boxer Annetta - Anja Zügner Alberto - Aaron Pegram Meurichio - Matthias Henneberg Sinforosa - Tehila Nini Goldstein. Medlemmar av Dresdens statskapell. Dirigent: Helmut Branny. Konsert 27/5 2012, Palais im grossen Garten, Dresden. Från mellantyska radion. Denna opera går att lyssna på i 30 dagar efter sändning via vår hemsida eller Sveriges Radios app!

Operans handling (text: Sofia Bagge)

"Det obebodda huset” börjar  på en gata i Rom. En folkmassa har samlats utanför ett gammalt obebott hus och på väggen sitter en lapp som förklarar att huset ska hyras ut. Det som förbryllat förbipasserande är att det är gratis och dom undrar nu om detta är en ädel gest av husägaren och adelsmannen Don Raimondo eller om det möjligen kan vara någon som försöker spela dom ett spratt.

Den fattige poeten Eutichio nappar på erbjudandet. Han har stora skulder och vill komma undan indrivarna. Hans fru Sinforosa har hört att det spökar i huset, men eftersom Eutichios skulder gör att hon inte kan få ut sitt arv efter sin avlidne före detta make, uppmuntrar hon honom och de flyttar in.

Husets förvaltare, Callisto är inte nöjd med dom nya hyresgästerna, han har nämligen en alldeles egen agenda. Tidigare har han räddat den unga Anetta från ett liv på gatan, förälskat sig i henne och friat, men hon avböjde hans förslag. Flickans hjärta tillhör istället Raimondo, som hon hastigt mött, men han tror nu att hon är försvunnen.

Callisto är oförmögen att  ta ett nej och låser in och gömmer Anetta i ett dolt rum  i det obebodda huset. Den enda som känner till vad Callisto gjort är tjänaren Alberto och tillsammans börjar de smida planer kring hur de ska skrämma iväg de nya hyresgästerna. Kanske kan det vara en bra idé att använda sig av spökryktena?

Raimondo å sin sida, kan inte sluta tänka på den unga Anetta, var har hon tagit vägen? Eutichio och hans fru har börjat höra konstiga ljud om natten och frågar sin hyresvärd om vad det kan vara, spökar det på riktigt? Naturligtvis är det Anetta som stökar omkring i sitt rum, men det är det ju ingen som vet, och Eutichio får en pistol att försvara sig med.

Eutichios äketenskap med Sinforosa är olyckligt och paret sover i separata sovrum. Medan han oroar sig för spöken, tror hans fru att Eutichio  är otrogen mot henne.

En natt bestämmer sig Anetta för att fly från sin fångenskap genom en lönndörr.  går via Eutichios rum och hon råkar väcka honom på vägen ut. Han förstår hennes situation och vill hjälpa henne. Han tar sin pistol och tillsammans försöker  de smyga ut. Samtidigt har Callisto och Alberto klätt ut sig till spöken för att skrämma iväg hyresgästerna och de förbereder sig i en annan del av huset.

När Eutichio och Anetta öppnar sovrumsdörren möts dom av Sinforosa som nu är helt säker på att hon avslöjat maken med en älskarinna och hon skriker rakt ut. Callisto och Alberto hör alltihop och skyndar dit för att se vad som håller på att hända. Tumult uppstår och plötsligt bränner  pistolen av och Callisto träffas i magen.

Raimondo som också hört oljuden kommer inspringandes i rummet och får se sin kärlek Anetta och de båda faller i varandras armar. Callisto överlever skottskadan, men tvingas erkänna vad han gjort. Samtidigt inser Sinforosa att hennes Eutichio inte alls varit otrogen, utan snarare försökt  hjälpa en oskyldig flicka.

Raimondo är Eutichio evigt tacksam eftersom han försökt hjälpa Anetta  och som belöning erbjuds  uppehälle i huset, naturligtvis helt  gratis, för all framtid.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista