Hälsan allt bättre men nya utmaningar väntar

18 min

Barnadödligheten minskar i världen, antalet kvinnor som dör i samband med förlossning minskar, antalet människor som dör i malaria och aids minskar. Det är de goda trenderna i den globala hälsan. Men samtidigt blir mänskligheten allt fetare och många skulle må bra av mindre mat och mer motion.

Vetandets värld har varit på Svenska Läkaresällskapets konferens om Global hälsa i Stockholm och lyssnat på vad experterna har att säga om hälsoläget i världen.

Cancer, diabetes, hjärtkärlsjukdom blir allt vanligare i områden i världen som till tidigare främst till stor del schablonmässigt varit kopplade till brist på mat, undernäring och kanske svält. Fetma och fetmanrelaterade sjukdomar breder ut sig i Afrika. Även där äter folk för mycket och rör sig för lite.

Ej kommunicerbara (ej smittsamma) sjukdomar, som cancer, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes står för 67 procent av dödsfallen globalt. De sjukdomarna sprider sig alla världens regioner. Nu när allt fler i världen får tillgång till ett överflöd av mat är det information som krävs för en bättre hälsa, menar Peter Friberg, Svenska Läkaresällskapet.

Medverkande: Anders Nordström, ambassadör på ud med särskilt ansvar för hiv/aids-frågor: Peter Friberg, ordförande i Svenska Läkaresällskapet; Ruth Bonita, professor i allmän hälsa, från Nya Zeeland; Mariam Claeson som jobbar med mödra- och barnhälsovård för Bill och Melinda Gates foundation.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    The Beatles - Getting Better
    Album: Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band
    Kompositör: John Lennon, Paul Mccartney
    Bolag: PARLOPHONE
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista