Den överfulla akuten

29 min

-Gud vilken tur att ingenting hände idag.. berättar Sanna 34 är som är utbildad sjuksköterska. Hon slutar på akuten för hon ser att stressen går ut över säkerheten och att jobbet inte fungerar om man har barn.

Sanna Hammarström har jobbat med akutvård i Frankrike, Danmark och nu senast i Sverige på Danderyds akutmottagning. Hon slutar för hon ser att stress och tidsbrist riskerar patientsäkerheten.

Sanna berättar att det nästan är konstigt att hon inte varit med om en allvarlig incident. Hon tänkte ofta när hon gick hem från jobbet, ”Gud vilken tur att ingenting hände idag..”

-Det är vi som får ta emot alla som inte vet var dom ska vända sig, berättar Ann-Marie Larsson som sitter i receptionen. Det är hon som tar emot patienterna och bereder dem på att vänta. Ibland 7-8 timmar, beroende på vilka besvär dom vill ha hjälp med.

-Det är vi här på akuten som får stå till svars för hur det står till inom svensk sjukvård”,  berättar Petter Holmström akutläkare på Danderyds akutmottagning.
-Men jag gillar jobbet, det känns så viktigt i mötet med varje människa, säger Jeanet Schut som är sjuksköterska med ledningsansvar på Danderyds akutmottagning.

Sverige har få besök hos öppenvården jämfört med andra EU länder. Vi vänder oss hellre till det stora sjukhuset än till primärvården, som inte är utbyggd som den borde.
-I det fallet liknar vi Turkiet mer än våra grannländer, säger Anders Anell som forskar i hälsoekonomi vid Lunds Universitet.

Det tredje programmet i Tendens tema: När vårdpersonalen får nog

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista