Sex av tio småföretagare har fått bluffakturor

55 min

Ofta handlar det om en faktura på annonser i företagskataloger eller på olika internettjänster. Den dimper ner i brevlådan och du har ingen aning om vad du beställt eller när. Många småföretagare känner väl till problemet med fakturabedrägerier - så kallade bluffakturor - som har ökat kraftigt de senaste åren. Bluffakturorna leder till oro och frustration hos dem som mottagit dem. Och anmälningarna till polisen har ökat markant de senaste åren.

Hållbara städer, inte alls så hållbara


85% av Sveriges befolkning lever i tätorter. Och vi väntas bli fler.  Städerna växer och den rådande bostadsbristen måste lösas. Ska städerna fortsätta att växa måste det till fler bostäder. Josefin Wangel, forskar vid KTH:s center för sustainable communications, vill se att framtidens städer är hållbara. All heder till dig som köper ekologisk mjölk eller närodlade grönsaker, men det räcker inte. För om du vill leva miljövänligt behövs större omställningar än så.  

Det billiga och det dyra får oss att välja det som kostar mittemellan


Om en sorts juice kostar 5 kronor och en annan 55, ratar vi ofta båda två och köper istället den som ligger någonstans mittemellan. Trots att det kanske är samma tillverkare som står bakom alla tre. Hör hur företagen får oss att välja att betala lite mer. 

Expertsvar


Jag har ett sparande i en bank som är ungefär lika stort som mitt bostadslån. Räntan dras varje månad från min ytterst blygsamma pension. Borde jag istället använda mina sparpengar till att betala av på lånet? Den och fler lyssnarfrågor besvaras av Plånbokens expert på privatekonomi, Annika Creutzer.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".