Issey Miyake –fantasi, teknologi och den där svarta polotröjan som Steve Jobs alltid bar

54 min

Den japanske designern Issey Miyake (1938-) skulle kunna fungera som en förebild för dem som förespråkar höjd pensionsålder. Han är en av världens allra mest nyskapande och originella designer som fortfarande är nyfiken på nya saker, att blicka bakåt är inte hans grej. Så sent som förra året belönades han och hans team i Issey Miyake Design Lab för innovativ design. I veckans STIL har vi begett oss till Japan för titta närmare på honom och hans arbete.

2010 lanserades Issey Miyake och hans team en ultramodern linje som kallas för 132 5, vilket står för ”ett tygstycke, en tredimensionell form omgjord till tvådimensionell, och en femte dimension”. Kläderna är gjorda av återvunnen polyester som i hopvikt skick är platta som ett vadderat kuvert – men om man drar lätt i ena hörnet av det platta paketet, vackert hopvikt, så vecklar det ut sig och blir till en skjorta, eller en kjol. En sorts bärbar origami.  För dessa nydanande plagg fick de förra året fick det prestigefulla priset för bästa design inom mode av The Design Museum of London (och därmed slog ut medtävlare som bland annat Phoebe Philos höstkollektion 2011 för Céline och modeutställningen Savage Beauty som visade upp Alexander McQueens verk på Metropolitan Museum of Art i New York.)

Men så har Issey Miyake länge ägnat sig åt att tänja på gränserna.

1993 lanserade han Pleats Please. Det är hårt veckade, eller plisserade, plagg av polyester som är lättanvända, lättvättade och omöjliga att skrynkla.  1998 kom linjen A-POC, vilket är en akronym för ”A Piece of Cloth”, där man sätter man in ett mönsterprogram in i en stickmaskin, matar in en tråd och – vips!– ut kommer ett tubformat tygstycke i önskad form och storlek. Tycker man att längden på ärmar eller ben eller fel så är det bara att själv klippa till.

I veckans program har vi träffat en av hans medarbetare, Ulrika Elovsson som blev handplockad för att vara med i en av hans avancerade researchstudior, Issey Miyake Design Lab. Vi har även besökt designcentret 21_21 i Tokyo som han skapat för att främja konst och design i ett vidare perspektiv. En plats där människor fritt kan engagera sig i olika aktiviteter och där man kan använda design som en ingång för att reflektera över olika saker som: samhället, vardagen, kulturen.

Vi berättar förstås även mer om Issey Miyake och om hur – och varför– Apples grundare Steve Jobs alltid bar en svart polotröja av hans design.

Veckans gäst är Lisa Wiklund, nybliven doktor i etnologi vid Göteborgs universitet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista