Vilken framtid har den svenska landsbygden?

33 min

För en månad sen gjorde jag ett program om konflikten mellan energiskogsodling och goda inkomster kontra spannmålsodling och öppna landskap. Jag fick extremt många reaktioner på programmet från hela landet och det finns all anledning att fortsätta tala om landsbygdspolitiken i Sverige. Idag får du höra både landsbygdsministern och LRF:s ordförande och vi ska också besöka en stor gård som går tvärtemot strömmen. Där avverkar bonden sin 90-åriga skog och lägger ner vinsten på att skapa åkermark istället.

Helena Jonsson, relativt nyvald ordförande för lantbrukarnas riksförbund, LRF,  går ganska hårt åt regeringens politik för landsbygden. På LRF:s hemsida skriver Helena Jonsson: "Vi behöver tydliga politiska mål och vilja och konkurrenskraftiga villkor för att öka lönsamheten och framtidstron för både mat- och energiodling." Har regeringen ingen beredskap för framtida matkriser?

"Sverige erbjuder obegränsade möjligheter. Storslagen natur, god mat och upplevelser i världsklass är resurser som vi ska bruka utan att förbruka. Vi ska ta tillvara människors engagemang och företagsamhet och se till att hela landet tillåts växa och spira." Så står det på landsbygdsminister Eskil Erlandssons hemsida. Frågan är hur han arbetar konkret för att nå dit?

På Solbacka gård i Ekshärad pågår ett spännande projekt. Där håller Thomas Klier och hans son Fredrik på att skapa prima åkermark där dom just avverkat 90-årig skog.

Till saken hör att Thomas Klier idag är en mångmiljonär som skapat sin förmögenhet med tillverkning av svetspulver. Han omsatte i början fem miljoner kronor per år, när han sålde 2008 var omsättningen 700 miljoner kronor. För några år sedan blev han vald till årets entreprenör i Sverige.

Men det är inte bara en dyr hobby för Thomas Klier. Han talar sig varm för FRISK, ett projekt där odlarna i Klarälvdalen sponsras för att öppna upp landskapet. Själv deltar han inte av den enkla amnledningen att hans gård, en av de största i Värmland på artonhundra hektar inte ligger vid klarälven, men han älskar livet som odlare...

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".