Årets Folk- och Världsmusiskgala i direktsändning från Gävle Konserthus!

Här finns inget ljud

Direktsändning från Folk- och Världsmusikgalan i Gävle Konserthus. Hör lyckliga vinnare och levande musik med Louisa Lyne un di Yiddishe Kapelye, ODE, Ale Möller, Eric Bibb, Knut Reiersrud, Limbohofvet, Ying Ying Herrdahl, Östblocket, Varieté Velociped, SPÅR och Padik. Galapresentatörer: Lena Willemark och Östen Eriksson. Programpresentatör: Ulf Gruvberg. Läs mer om galan och se listan över alla vinnare, med motiveringstexter:

Årets stora folkmusikfest, Folk och Världsmusikgalan, arrangeras för fjärde gången i år. I P2 Lives direktsändning från Gävle Konserthus bjuds lyssnaren på jublet och skrattet från lyckliga vinnare och en mångfald av levande musik presenterade av Lena Willemark och Östen ”med Resten” Eriksson.

De artister som uppträder under Galan är jiddisch-sjungande Louisa Lyne och hennes di Yiddishe Kapelye, ODE, en trio bestående av Emilia Amper, Dan Svensson och Olle Linder, bluestrion Ale Möller, Knut Reiersrud och Eric Bibb, de tre spelmännen i Limbohofvet; Emma Ahlberg, Lena Jonsson och Johanna Karlsson, Yingying Herrdahl i ett stycka på den vackra kinesiska månlutan pi’pa,  persiska Padik och sångaren Rostam Mirlashari i sånger från Baluchistan, burleska Varieté Velociped i spel på cykelekrar och annat skrot, SPÅR med spelmän och danserskan Anna Öberg i en vacker akt och slutligen balkanbandet Östblocket i en rivande show.

VINNARE FOLK & VÄRLDSMUSIKGALAN 2013:

Årets Artist: EMILIA AMPER!

Man hörde nästan inte om någon annan under hela året.  En mångsidig musikant och en strålande kompositör, ständigt på jakt efter det nya och svängiga - och hyllad av mer eller mindre nyväckta recensenter och åhörare.  Eldfängd och gnistrande, färgstark – och djävligt bra!

Årets Tvärspel: RESIDANS!

Vad är det vi upplever? Är det trygg tradition eller befriande vanvett? Och spelar det någon roll – det går att kombinera!  Årets pristagare går på tvärs mot det förväntade och utmanar vår fantasi, utmanar allt. Stor talang och nyfikenhet förenat med mod, sväng och framkant.

Årets Arrangör: Nordic Romani festival!

Vi gläds åt återväxten, här är tre lovande plantor i folk- och världsmusikens brokiga trädgård. Årets Arrangör är en nykomling som med ett brett och ambitiöst program satt en obekant men i högsta grad levande kultur i drivbänken.

Årets Grupp: JUL I FOLKTON!

Det blir så varmt, det blir så genuint. Precis som vi vill ha det. Och vi var ovanligt många som kom och lyssnade. Med tindrande öron satt vi där och sveptes med av stor musikalitet, humor, värme och en tomteröd tråd.  

Årets Nykomling: KOLONIEN!

Årets nykomling skapar en egen värld på folkmusikkartan. En generös värld av nu och då, av lek och allvar. Pristagaren slog igenom under året och vill mer med sin musik än att bara berätta en historia. Den här gruppen har en åsikt. Och det har juryn också: priset till Årets Nykomling går till KOLONIEN!

Årets Traditionsbärare: RALF NOVAK ROSENGREN!

Pionjär, murbräcka, gränsöverskridare, ambassadör, förmedlare, samlare – årets traditionsbärare har många skepnader. 2012 fick vi hjälp att se och förstå, känna och uppleva en kultur vi inte visste mycket om. Ett stort tack för det till en snäll rebell. 

Årets utgåva: Karima Nayt med "Quoi d’autre?"!

Årets utgåva är en varmt och känsligt producerad skiva med ett starkt rytmiskt driv. Ett slumpartat jam ledde till en svindlande musikalisk resa med nedslag i en rad kulturer. Bakom den står en artist vars berättarkraft trotsar alla språkbarriärer. Vad mer kan man önska sig?

Årets Hederspris: BERT PERSSON!

Årets hederspristagare är en person som både förmedlar och ifrågasätter. En som kan mer än de flesta inom sitt område men också gärna bryter mot alla regler om det behövs. Ständigt i rörelse, såväl pedagogiskt som sceniskt. Alla som håller på idag har studerat för eller arbetat med denne dansante gigant.

De nominerade till årets gala var:

Årets Traditionsbärare: Nadin Al Khalidi/Ralf Novak Rosengren/JP Nyströms

Årets Nykomling: Kolonien/Louisa Lyne/Tarabband

Årets Tvärspel: Dreamers Circus/RESiDANS/Tarabband

Årets Utgåva: Emilia Amper ”Trollfågeln”/Karima Nayt ”Quoi d’autre”/Music is The Weapon ”Moving foundations and outer space”.

Årets Arrangör: Falufolk Musik & Dans/Hesselby Slott Stockholm Folk Festival/Nordic Romani Festival

Årets Grupp: Alla Fagra/Jul i Folkton/Maher & Sousou Cissokho

Årets Hederspris har inga nominerade men har valts ut av Galajuryns ordföranden; Lotta Johansson från Folkmusikens Hus i Rättvik och Sveriges Radios Mats Einarsson.

Radiopresentatör på plats: Ulf Gruvberg.

För mer information om Galahelgen i Gävle rekommenderas hemsidan: www.gala.se

Text: Mats Einarsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.16
  Ode Emilia Amper Dan Svensson Olle Linder - Och Hela Världen Den Log.
  Kompositör: Dan Svensson
 • 20.57
  Yingying Herrdahl Pipa - Aged Child
  Kompositör: Liu Dehai
 • 21.09
  Anna Öberg Dans, Olof Misgeld, Petter Berndalen - Spår
  Kompositör: Olof Misgeld, Petter Berndalen
 • 21.41
  Limbohofvet Emma Ahlberg Lena Jonsson Johanna Karlsson - Låt Till Bar
  Kompositör: Lena Jonsson
 • 21.56
  Östblocket - Hadi Hadi
  Kompositör: Ibrahim Tatlises
 • 22.10
  Manne Menuetti - Mustat Silmät
  Kompositör: Trad
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista