Kurdisk-turkisk vår

55 min

Om turkisk förhandlingsvilja som har fått nytt bränsle av striderna i Syrien. Är Turkiet nu på väg att sluta fred med ärkefienden PKK efter decennier av våld och tiotusentals döda? Och kurdernas självstyre i norra Irak som väcker hopp för andra kurder i en explosiv region. Konflikt om den gränsöverskridande kurdfrågan från Diyarbakir och Istanbul, från syriska Derik och irakiska Erbil.

Så för att söka svar på vad som händer i den gränsöverskridande konflikten, har Sveriges Radios korrespondent Katja Magnusson rest i de kurdiska områdena i Turkiet, Irak och Syrien för att träffa ledare, gerillasoldater och de som hoppas på en framtid i fred.

Hennes resa börjar i Syrien.


Efter nära tre decennier av strider mellan den kurdiska PKK-gerillan och turkiska staten - fängslanden, kidnappningar, mord och terrordåd som har krävt mer än 40.000 människors liv - så kom den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan för en månad sedan med ett historiskt uttalande då han uppmanade gerillan att utlysa vapenvila och lämna Turkiet.


Efter att flera regimer i Mellanöstern har fallit, har också drömmen om ett enat och självständigt Kurdistan fått nytt liv. Många ser utvecklingen i norra Irak som en förebild - där det lokala kurdiska självstyret i praktiken har skapat en kurdisk stat. I Qandil-bergen firade nyligen kurder PKK-ledaren Abdullah Öcalans födelsedag:


I Studion
samtalar Evin Cetin, socialdemokrat och kurdisk aktivist, Svante Cornell, freds- och konfliktforskare och expert på Turkiet, samt Yavuz Baydar kolumnist på dagstidningen Todays Zaman i Istanbul. Alla tre är övertygande om detta är ett historiskt tillfälle. Utvecklingen i regionen har gjort att både kurder och den turkiska staten har ett gemensamt intresse av att få igång förhandlingar.

- Turkiets premiärminister har ett intresse av att få med sig kurder, så att han kan räkna med deras röster när han vill förändra konstitutionen, och själv bli nästa president., säger Svante Cornell.

- Det kan vara så, men det är ett ytligt sätt att se på saken, Erdogan företräder att parti som är splittrat i frågan, och han kan få betala ett högt pris, man ska nog tänka att det främsta skälet är att man stridit i 30 år, och landet behöver fred, anser Yavuz Baydar.

- Avgörande för utvecklingen är de unga kurdernas val, de som levt med kriget i hela sitt liv, säger Evin Cetin.

Programledare: Daniela Marquardt
Producent: Kristian Åström

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista