I tiden 2: Om att vilja förändring, utställningen Manifest, egyptiska revolutionen och reportage från Malmö

30 min

Kulturradion: ”I tiden” fortsätter sin serie med att ta sig an förändringens vindar.

Malmö är en stad i omvandling med nya bostadprojekt i gamla hamnområden och en ung högskola som drar till sig studenter. Men det är också en stad med starka konflikter kring vem staden tillhör. Vissa i det svenska majoritetssamhället känner sig hotade av grupper med rötter i andra delar av världen och de nya grupperna känner ofta sig utestängda. Situationen har lett till att Malmö idag är Sveriges kanske mest politiskt aktiva stad - i alla delar av det politiska spektrat. Hör Fredrik Wadströms reportage om Drömmarnas hus, Spillkråkestipendiet och om en bloggare som känner sig hotat i sin egen stad.

Den egyptiska revolutionen skrev in sig i historieböckerna. Karine Mannerfelt har mött konstnärer och aktivister som var med på Tahrirtorget för två år sedan. De som drev igenom förändringen har inget att säga till om längre, istället har det regerande Muslimska Brödraskapet drivit igenom en konstitution där kvinnor kan komma att fråntas många av sina rättigheter, säger föfattaren Somaya Ramadan. Men visst har det skett förändringar sen januari 2011, säger grafifitiaktivisten Merna Thomas, men de är oftast subtila förändringar, som att unga kvinnor vågar sig ut på gatorna och gör saker utan att be om lov. För revolutionen är inte bara politisk, den har förändrat vårt sätt att tänka.

Och så har vi mött den Sverigeaktuella tyska konstnären Anna Witt som  arbetar utifrån idén att alla människor har en politisk potential. När hon kom till Sveriga tog hon sig till Stockholmsförorten Hallonbergen och bodde där under några veckor för att prata med människor om deras levnadsvilkor. Sedan satte hon sig tillsammans med dem och skrev ett ett manifest. Den 18 maj kommer Anna Witt tillsammans med människor boende i Hallonbergen att framföra en parad, den så kallade Allt kan hända - paraden, där deltagarna under paradens gång formar texten med skulpturala bokstäver. Manifest heter hennes utställning på Marbouparken utanför Stockholm. Där visas tidigare verk av Anna Witt och där kommer även dokumentationen av Hallobergsprojketet att visas. Marie Liljedahl har träffat henne

Programledare: Hannes Fossbo
Producent: Marie Liljedahl

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista