Flygfoto med sikte på framtiden

19 min

I dagarna tar Lantmäteriet i bruk en ny och avancerad flygkamera som ska ge betydligt detaljrikare och skarpare flygbilder av Sverige än tidigare. Kameran tar också större bilder än förut vilket för att flygfotograferingen av landet både kommer att gå fortare och bli billigare.

 Statliga myndigheten Lantmäteriet har investerat 8 miljoner i den nya kameran som installeras på det ena av de två flygplan som varje sommarhalvår fotograferar 1/3 av Sveriges yta, enligt ett rullande schema.

 –Flygbilder tar vi framförallt som underlag för produktionen av kartor över Sverige och där kommer skarpare och tydligare bilder göra det lättare och snabbare för oss att tex. föra in nya hus och vägar, säger bildproduktionschef Mikael Johansson.

Men Lantmäteriets flygbilder säljs också till olika sök- och visningstjänster på webben, där alltså möjligheten till skarpare bilder även i inzoomat läge successivt kommer att bli bättre.
 –Från och med nästa år kommer vi att börja fotografera en mycket större del av Sveriges yta än tidigare med upplösningen 0,25 m i stället för som tidigare 0,5 meter, säger Mikael Johansson

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista