Piratjägarna

56 min

Om flytande vapenlager, oklara vapenlagar och guldrush i piratjägarbranschen utanför Somalias kust. De utländska rederierna har börjat beväpna sig, men är det verkligen bara pirater som hamnar i skottlinjen? Hör röster från Jemen, Dubai, London och Skåne om de privata säkerhetsföretagen - en ljusskygg branch som växer i Adenviken.

Angrepp från pirater mot handelsfartyg har blivit allt vanligare på senare år, och allra värst drabbad är trafiken i Adenviken som är världens viktigaste transportpassage. Här passerar varje år 23 000 fartyg med handelsvaror och råvaror, bland annat sju procent av världens totala transport av olja. För att försöka skydda fartygen som passerar genom området påbörjade EU och Nato 2008 en militär insats mot piratattacker. 

Men de många militärfartyg som patrullerade Adenviken räckte inte - attackerna fortsatte ändå. Så för ett par år sedan började flera rederier anlita privata säkerhetsvakter. Och det har visat sig vara effektivt – attackerna mot fartygen har minskat.

Men användandet av beväpnade vakter är kontroversiell, inte bara enligt de kritiker som menar att det riskerar att trappa upp våldet. Det är också förbjudet att ta in vapen i majoriteten av länderna runt Adenviken. I vissa länder, som Somalia och Eritrea, finns till och med ett FN-embargo mot vapeninförsel. Så säkerhetsföretagen, som behöver transportera sina beväpnade vakter till och från fartyg i området, förvarar vapnen ute till havs på internationellt vatten. Det görs vanligtvis på så kallade flytande vapenbaser, trots att detta är olagligt.

Två av dessa flytande vapenbaser ägs av svensken Thomas, som driver ett brittiskt säkerhetsföretag med 400 anställda. Sveriges Radios reportrar Lotten Collin och Daniel Öhman träffade honom i Dubai, som har blivit centrum för säkerhetsföretagen i området.

Piraterna, som fartygen ska skyddas mot, kommer oftast från Somalia. Men på andra sidan Adenviken ligger Jemen, där en stor del av kustbefolkningen livnär sig på fiske. De rör sig ute på havet i båtar som kan likna piraternas och hittills har elva jemenitiska fiskare skjutits ihjäl. Men trots att det i flera fall finns omfattande vittnesmål har ännu ingen ställts till svars för fiskarnas död.

Lotten Collin och Daniel Öhman reste vidare till Jemen där de bland annat träffade en av de dödade fiskarnas änka, Najibah Ahmed.

De träffade också landets fiskeriminister och företrädare för fiskarnas fackförbund för att söka svar på vad som egentligen hänt och varför dödskjutningarna inte har lett till något rättsligt efterspel.

Producent: Lotten Collin
Programledare: Kajsa Boglind

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".