Placebo ingen magi men skapar underverk

20 min

Vad sägs om att bli frisk efter ett besök hos en doktor utan ett endaste piller? Ja, det är så placeboeffekten kan fungera. Och faktiskt händer det rent fysiologiska saker i kroppen när placebo hanteras rätt. Det berättar hjärnprofessor Martin Ingvar i dagens Vetandets Värld.

 Placebo innebär att patienter får verkningslösa mediciner. Ofta har placebo upplevts som något negativt, även om det betyder att behaga. Forskning på senare tid visar att patienter mår bättre och även rent fysiologiskt förändras i kroppen av placebo.

 Martin Ingvar är professor i integrativ medicin vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet i Solna. Han är också föreståndare Osherinstitutet som arbetar med att integrera alternativmediciner i den konventionella medicinen, genom att använda strikt vetenskapliga metoder för att utvärdera och se vad som faktiskt händer.

 Vetenskapsradions medicinreporter Annika Östman möter Martin Ingvar i ett samtal, med anledning av den kritiserade studien kring homeopati och PMS, och resonerar om vad placebo är och hur det kommer sig att det kan ha en sådan kraftfull effekt.
 −Att man kan få effekt av homeopati är inte konstigt. Men då använder man sig av kända fenomen man kan få genom suggesion och placebohantering. Det kanske är jättebra, men risken är att man gör detta istället för annan aktiv behandling. Jag har inga synpunkter på om folk vill prova, bara de berättar för sin ordinarie doktor om de tar örtmediciner eller får annan behandling, säger Martin Ingvar.

 Placebo är en del av vanlig kognitiv inlärningsteori, där människan gör förenklingar. Så fungerar även det immunologiskasystemet i kroppen. Neuropsykoimmunologi är begreppet för det, alltså hur hjärnan, psyket och immunologin hänger ihop.

 Martin Ingvar berättar hur man vid stress kan man mäta inflammationsmarkörer, vilket innebär att det nedåtstigande smärtstillande systemet fungerar sämre. Man får alltså svårare att skydda sig från smärta, har experiment visat på Osherinstitutet.
 −Det är väldigt spännande att vi då kan koppla ihop den subjektiva upplevelsen av smärta med det blodkemiska måttet, säger professor Martin Ingvar och berättar hur duktiga läkare kan utnyttja placeboeffekten i samtal med patienter.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista