Hundratals väntar på pengar från finansbolaget

55 min

Alexander lockades av hög sparränta, och satte in sina pengar i inlåningsbolaget. Nu har han väntat i snart fem månader på att få ta ut sina pengar. Då bolaget inte omfattas av insättningsgarantin har Alexander fått vända sig till Kronofogden för att få tillbaka sina pengar, men hittills utan resultat. Han är inte ensam. Just nu väntar ett hundratal kunder på sina pengar från bolaget. Det finns ett 20-tal liknande bolag i Sverige som bedriver in- och utlåningsverksamhet utan insättningsgaranti, men som ändå är godkända av Finansinspektionen.

 

Från manschettbrottsling till kriminella gäng - om hur ekobrotten förändrats under de senaste 15 åren


Från början handlade om kostymklädda herrar som fifflade med bokföringen, idag har den ekonomiska brottligheten förändrats. Man räknar med att mellan 50-70 miljarder kronor försvinner i hålls undan staten varje år. Idag handlar det om företagsrån där brottslingar köper upp och plundrar företag. Precis som i tv-serien Sopranos är fifflet vanligast i bygg- , städ och restaurangbranchen. Överåklagare Anders Jacobsson på Ekobrottsmyndigheten berättar om hur myndighetens verksamhet har utvecklats de senaste 15 åren.  

Varför kostar maten som den gör?


Vad är det som styr tillgången och priset på spannmål och grödor egentligen? Ett kilo potatis t ex, är betydligt dyrare idag än för ett år sedan. Därför att potatislagret  i Europa håller på att ta slut. Och risken är att vårens sena ankomst till Sverige ,  hotar även årets svenska potatisskörd.  I alla fall blir  färskpotatispremiären senare  än förra året. Christina Furustam jobbar på LRF.

Expertsvar


Varje dag då jag kommer till stationen efter jobbet och hoppar upp på min cykel har den försetts med reklam i form av sadelskydd och cykelkorgsskydd, får man sätta reklam på min privata cykel , hur som helst? Carina Lundgren svarar på lyssnarnas frågor om konsumenträtt.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista