Inga turister i Mali

11 min

Inga turister vill längre komma till svenska Sophies hotell i Mali. Konflikten har lagt sig som en våt filt över landets turistnäring. Som enda västerlänning i världsarvsstaden Djenné har hon istället skolat om sin kock till klädesmakare och scannar in ovärderliga historiska dokument - en säkerhetsåtgärd mot termiter och militanta islamister. Reporter: Gustav Asplund.

Först är det Nordkorea. Sen är det Venezuela. Bombdådet i Boston. Och så vidare. Det verkar som att det är omöjligt för medier att ha mer än en utrikeshändelse i fokus samtidigt.

Så är det förstås inte i verkligheten. Allt händer samtidigt, allt fortsätter, bara kanske lite mindre intensivt. I Verkligheten ikväll ska vi fokusera på en sån händelse som var i mediernas strålkastare några ögonblick, för att i det närmaste försvinna. 

Vi ska till Mali i kanten av Sahara i Västafrika. I januari förra året utbröt strider mellan regeringsstyrkor och gerillan i norra delen. Gerillan erövrade tre provinser och utropade ett eget land. Sen tog väpnade islamistgrupper över, med målet att ta över hela Mali. Sen januari har Frankrike och militär från grannländerna gått in på armén sida. 

Mitt i allt det här står en svensk tjej, en hotellägare som längtar efter att turisterna ska komma tillbaka. Tills konflikten är löst har hon under tiden skolat om sin hotellpersonal till att jobba med kläder och tyger. Och så jobbar hon med projektet att scanna in Djennés ovärderliga gamla historiska dokument. När det var som mest hotfullt åkte hon personligen med en hårddisk till England, för säkert förvar.

Reporter: Gustav Asplund

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Here Is Your Temple - Once Rich
  Album: Once Rich
  Kompositör: Ille Borg, Andreas Hourdakis, Olle Nyman, Mikeal Svensson, Emily Mcwilliam, Petter Winnberg
  Bolag: BOLERO RECORDS
 • 18.14
  Parquet Courts - Borrowed Time
  Album: Borrowed Time
  Kompositör: Parquet Courts
  Bolag: WHAT'S YOUR RUPTURE
 • 18.21
  Ghost (Sv) - Body And Blood
  Album: Infestissumam
  Kompositör: Ghost (Sv)
  Bolag: SONET
 • 18.25
  Bondax, Moon Boots - Gold (Moon Boots Remix)
  Album: Gold (Moon Boots Remix)
  Kompositör: Joe Janiak, Adam Kaye, George Townsend
  Bolag: SONY
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista