Katarina Hultling: - Begreppet umgås uppgraderas, att vara tillsammans är årets största lyx!

57 min

I Hultling i P4 den här lördagen pratar vi om umgängestrender, nu och då. Camilla Tollstoy är journalist och framtidsspanar i helgens program. Hon menar bland annat att det finaste vi kan ge våra nära och kära är tid tillsammans. I USA talar man om we-time istället för me-time.

Några som länge vetat vikten av att värna om vi-tiden är familjen Reneland utanför Göteborg. Varje fredag samlas vänner och bekanta under deras markis.

Etnologen Jonas Engman menar att teven och bilen dramatiskt ändrade vårt sätt att umgås och Kalle Åström berättar om när teven kom till den sörmländska byn Mölnbo i slutet av 50-talet.

En annan skärm som tar av mångas tid är de smarta telefonernas. Sandra Jakob, journalist på Helsingborgs Dagblad skrev en uppmärksammad krönika efter ett simskolebesök med en ung släkting. Här hör du varför.

Annars kretsar vårt umgänge ofta kring mat. Hur har vår relation till hur och vad vi äter förändrats? Det berättar omvärldsanalytikern Ingela Stenson.

KATARINA HULTLING:

För en tid sedan när jag åkte tåg och läste magasinet ombord – såg jag en artikel om trender inför 2013. Och jag fastnade framför allt för den första i raden av åtta trender. Att begreppet UMGÅS uppgraderas på det privata planet – att vara tillsammans med de man älskar, är årets största lyx! Inget är finare än att ge av sin tid till de man tycker om.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista