Att åldras som musiker - första delen av två

42 min

Är det en smärtsam eller kanske rent av befriande process att bli äldre som fri musiker eller att pensioneras från t ex ett operahus? I det fjärde programmet i serien Dilemma möter vi Margareta Hallin, koloratursopran och tonsättare, Janos Solyom, pianist och dirigent och Ove Johansson, saxofonist och kompositör. Manus och produktion, Birgitta Tollan.

Kanske tidernas bästa svenska låt? Ja, det skrev någon om den kultförklarade sången ”En etta på söder” med koloratursopranen och tonsättaren Margareta Hallin, 82 år gammal. Vad inte alla vet är att Margareta Hallin var fastanställd på Kungliga operan i Stockholm mellan åren 1954 och 1984. Därefter tvingades hon till pension.

Att vara koloratursopran betyder att du sjunger väldigt högt, att rösten är lättrörlig och har en klar klang. Margareta Hallin sjöng ända upp till trestrukna F, alltså fem halvtoner över höga C! Hon gjorde uppskattade framträdanden i Glyndebourne, Florens, Wien, Hamburg, Moskva, London och Köpenhamn.

Margareta Hallin utnämndes 1966 till hovsångare, fick Jussi Björlingpriset 1970, fick professors namn 2001 och tilldelades Gunn Wållgren-stipendiet 2006 med motiveringen: ”Margareta Hallin är en av Kungliga Operans mest lysande artister under 1900-talet. I egenskap av operasångerska, kompositör och talskådespelare framstår hon som en av det svenska kulturlivets centralgestalter.”

Efter pensioneringen från Stockholmsoperan har Margareta Hallin sjungit i ytterligare 30 år. Dessutom började hon tonsätta dikter och skrev t o m opera. Senast framförde hon delar ur Strindbergs brev till Harriet Bosse i Blå Tornet. Margareta Hallin både sjöng och talade. Hon regisserade nyligen Värmlänningarna för Högalidskyrkan, en föreställning som bl a skall turnera i USA, då med engelsk text . Hon regisserar även ett kyrkospel, vilket skall turnera i USA bl a. 2012 spelade Margareta Hallin med i radiooperan Rhesus för Sveriges Radio.

Hur upplevde Margareta Hallin att inte vara avställd vid operan längre?

- Det var ju som ett andra hem, om inte första, skrattar Margareta. Det är annorlunda nu. I porten känner ingen igen mig längre, jag som gått fritt i huset i 30 år! Det är känsligt och jag kommer inte in utan ett passerkort och måste skriva in mig varje gång. Förr gick vi ut och in som vi ville och kunde även äta lunch i restauranten.

Järngänget kallar hon kollegorna när det begav sig, Elisabeth Söderström, Kerstin Meyer, Barbro Ericson och Erik Saedén. Birgit Nilsson var mest ute och turnérade men vid ett tillfälle sjöng Margareta Hallin i Strauss opera Die Fraue ohne Schatten tillsammans med Birgit Nilsson.

- Det var en upplevelse att höra Birgits fantastiska röst så nära. Jag påverkades av henne, öppnade rösten och lät bättre än vanligt den gången när jag hade henne i örat, berättar Margareta Hallin.

Rösten har blivit tyngre och tyngre med åren. Men den fungerar med ordentlig uppsjungning. Sommaren 2012 sjöng hon bl a koloraturvalsen Wo die Zitronen blühen på Confidencen.

-Det gick bra. Jag tar inte de höga f’en längre. Det är fånigt att utsätta sig för det. Det räcker bra med höga C, fnissar Margareta Hallin, som inte tycker att åldrandet är särskilt positivt.

Margareta Hallin berättar i programmet om hur hon upplever att leva i dödens närhet.

Margareta Hallin, fansida på Facebook:

https://www.facebook.com/pages/Margareta-Hallin/137550812991903

Margareta Hallin, Wikipedia:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Margareta_Hallin


Pianisten och dirigenten Janos Solyom, 74 år, blev känd för den svenska TV-publiken då han för några decennier sedan var huvudperson i serierna Tavlor på en utställning och I huvet på en pianist. När det begav sig gav Janos Solyom konserter även i övriga delar av världen där västerländsk konstmusik spelas.

- Jag är en produkt av en musikvärld från det gamla Ungern. Under mina tonår styrde Stalin. Det var diktatur och jag ansågs vara en framtida del av statsapppraten som begåvad ung pianospelande pojke. Jag fick fantastiska statsstipendier för att göra reklam, precis som idrottsmänniskor i DDR. Det fanns fortfarande elever till musiker som Béla Bartók och Ernst von Dohnányi.

- Musiken var helig. Något som förädlade människan. Och för mig är musiken fortfarande nåt som förädlar människan, förklarar Janos Solyom.

Bartókkonservatoriet och Lisztakademin i Budapest har lagt grunden till Janos Solyoms musikvärld. 1956 flydde han från Ungern till Sverige. Med undantag för studier i Genève, London och Paris har Janos Solyom sedan dess bott i Stockholm. Han är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien samt är innehavare av HM Konungens förtjänstmedalj Litteris et Artibus. Debuten i Stockholm ägde rum 1958 med Sixten Ehrling och Stockholmsfilharmonikerna.

1974 chockade Janos Solyom Stockholms kulturliv genom att helt sonika hyra Dramatens stora scen för att ge en konsert i egen regi. Scenen var nämligen tom på måndagar!

- Konserthus byggdes om. Så började det. Jag hade väldigt få konserter och måste leva och tänkte att jag måste lyfta mig själv i håret, berättar Janos Solyom.

Han anser att det råder ålders-apartheid i Sverige, även inom musiklivet.

- Jag har fyllt 65 och borde syssla med korgflätning, lära mig astrologi och astronomi för seniorer. Allt det som anstår en seniormedborgare, en gubbjävel med andra ord. Det löjliga är att nu när jag är bäst då spelar jag minst, trots att det här är min allra bästa tid.

Numera inser Janos Solyom att musik alltid handlar om någonting, att den har en inneboende epik. Och människor har för honom stigit in i musiken han älskar: Bach, Mozart, Bartok, Sjostakovitj och husguden Brahms. Trots detta har han numera möjlighet att endast spela små konserter.

- Jag har aldrig känt mig så trygg i mitt musicerande som idag. Det är en underbar känsla! Dock tänker organisatörer felaktigt när de envisas med att försöka locka ungdomar till sina konserter, som om det är en förtjänst att vara ung. Det är en större förtjänst att vara gammal - ung kan vem som helst vara! Publiken består ju mest av äldre människor som längtar efter att höra sina gamla favoriter. Även yngre kollegor skulle alla sitta där på en konsert om jag fick möjlighet att spela, säger Janos Solyom, som bl a tackar Sveriges amatörorkestrar för sin stora och breda repertoar, som han ständigt utvidgar tillsammans med dem.

Från 2009 får Janos Solyom statens inkomstgaranti till konstnärer. 2012 tilldelades han de Frumeriestipendiet.

Janos Solyom, hemsida:

http://www.solyom.com

Janos Solyom, Wikipedia:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Janos_Solyom


Saxofonisten och kompositören Ove Johansson, 77 år, började spela klarinett i början av 1950-talet. Snart tog saxofonen över. Han satt i sina föräldrars café, Gustavs konditori, i Alingsås, och skötte musiken. Det strömmade mest ut Charlie Parker, Duke Ellington och Lester Young ur den lilla bandspelaren.

Nu har Ove Johansson spelat professionellt i över 60 år. Många år tillsammans med hustrun, pianisten och kompositören Susanna Lindeborg som Duo, som trio med gruppen Natural Artefacts och i jazzensemblen Mwendo Dawa som bildades redan på 1970-talet.

Instrumentsamlingen har utökats med EWI, electronic wind instrument. Det har ungefär samma grepp som en saxofon och Ove Johansson styr mjukvara i datorn med detta. Han ställer även in olika skalfunktioner i datorprogrammet, t.ex mikrotonalitet. Det finns åtta oktaver och han kan även programmera in ackord som förflyttas i olika skalfunktioner och styrs via midi och USB.

Vad gäller ljuddesignen för övrigt, brukar Ove Johansson använda akustiskt inspelat material som han sedan bearbetar i olika ljudprogram. Ove Johansson använder även lågfrekvensoscillatorer för att kunna bearbeta vågformer och ljud på olika sätt.

Jazzmusiker har en större frihet att utöva sin konst så länge de vill. De behöver inte anpassa sig till pensionsregler.

- Jag har ett bra liv och hinner inte tänka på min ålder. Jag är i full gång, ger ständigt ut nya CD-skivor och spelar snabbare någonsin på saxofonen, berättar Ove Johansson fnissande. Man blir säkare och styvare i korken om man kan få litet fart på tonerna. Visst är det löjligt och barnsligt, men jag gillar starkt, fort och mycket!

Nyligen gavs låten Fem upplysningar samt en övergång ut på en unik jazz-CD. Ove Johansson skrev låten och spelar sax tillsammans med flügelhornisten Enar Jonsson Quintet. Sveriges Radio i Göteborg spelade in redan 1965. Detta var frijazz med avstamp i Charlie Mingus, Ornette Coleman och Albert Ayler, flera år innan t ex tyske Peter Brötzmann började utöva den. Enar Jonsson Quintet och Sextet spelade t ex på Moderna Muséet under Pontus Hulthéns chefsskap och i Göteborgs Konsthall där Carl-Erik Hammarén var intendent. Operasångerskan, sopranen Märta Schéle, brukade medverka med röstimprovisationer till den fria jazzmusiken.

Senare arbetade Ove Johansson på Musikhögskolan i Göteborg och kom i kontakt med Rune Lindblad-studion och elektronmusiktonsättaren Åke Parmerud.

I december 2012 spelade Ove Johansson och Susanna Lindeborg på duo i New York. Där bevistade de en konsert där altsaxofonisten Lee Konitz, 85 år gammal, improviserade tillsammans med Harlem String Quartet. Allt var oförberett och stråkkvartetten fick noterna till varsin iPhone. Utfrån dem spelade de tillsammans.

- Den nya tekniken triggar mig och detta är typisk jazzmusik, säger Ove Johansson, som också äger skivbolaget lj-records (Lindeborg-Johansson) tillsammans med pianisten och kompositören Susanna Lindeborg.

Ove Johansson, hemsida lj-records:

http://www.lj-records.se/ove.html

Ove Johansson, Encyclopedia of Jazz Musicians:

http://www.jazz.com/encyclopedia/johansson-ove-karl-ove-gunnar

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.03
  Jeanette Bjurling, Tua Åberg, Joachim Gustafsson, Karin Dornbusch, Dan Almgren, John Ehde, Marie Åström, Carl-Axel Dominique, Markus Leoson - Röstens Dotter
  Album: Hymns To The Night
  Kompositör: Tommie Haglund
  Bolag: PHONO SUECIA
 • 12.03
  Janos Solyom - Étude-Tableau För Piano Op 33:3 C-Moll
  Album: Rachmaninov
  Kompositör: Sergej Rachmaninov
  Bolag: ARTEMIS
 • 12.04
  Ove Johansson - Blue Seashell
  Album: Coast
  Kompositör: Ove (2) Johansson
  Bolag: LJ RECORDS
 • 12.05
  Margareta Hallin - Etta På Söder
  Album: Ludde
  Kompositör: Leif Thuresson
  Bolag: FONOFON
 • 12.10
  Margareta Hallin, Rolf Lindblom - Du Meines Herzens Krönelein (Op 21:2)
  Album: Lieder
  Kompositör: Richard Strauss
  Bolag: PROPRIUS
 • 12.16
  Margareta Hallin, Sixten Ehrling, Kungl Hovkapellet (Stockholm) - Il Barbiere Di Siviglia: Nr 7 (5), Akt 1, "Una Voce Poco Fa"
  Album: Margareta Hallin - The Early Recordings 1955-1960
  Kompositör: Gioacchino Rossini
  Bolag: BLUEBELL OF SWEDEN
 • 12.20
  Margareta Hallin, Carlo Maria Giulini, Radioorkestern (Stockholm) - Mia Speranza Adorata...Ah Non Sai Qual Pena (Kv 416)
  Album: Lieder
  Kompositör: Wolfgang Amadeus Mozart
  Bolag: PROPRIUS
 • 12.23
  Margareta Hallin, Fausto Cleva, Operakören (Stockholm), Kungl Hovkapellet (Stockholm), Nils Olofsson - Lucia Di Lammermoor: Akt 3, "Il Dolce Suono...Ardon Gl'Incensi...Spargi D'Amaro Pianto
  Album: Margareta Hallin - The Early Recordings 1955-1960
  Kompositör: Gaetano Donizetti
  Bolag: BLUEBELL OF SWEDEN
 • 12.25
  Janos Solyom - Étude-Tableau För Piano Op 33:3 C-Moll
  Album: Rachmaninov
  Kompositör: Sergej Rachmaninov
  Bolag: ARTEMIS
 • 12.38
  Janos Solyom - Sonat För Piano Nr 23 F-Moll Op 57
  Album: Solyom Plays Beethoven
  Kompositör: Ludwig Van Beethoven
  Bolag: ARTEMIS
 • 12.40
  Janos Solyom, Stig Westerberg, Münchener Philharmoniker - Konsert För Piano & Orkester Nr 2 D-Moll Op 23
  Album: Piano Concerto Number 2
  Kompositör: Wilhelm Stenhammar
  Bolag: EMI
 • 12.43
  Janos Solyom Piano Uppsala Kammarorkester - Piano Concerto In D Minor, Kv 466
  Kompositör: Mozart
 • 12.46
  Ove Johansson - Microstones
  Album: Coast
  Kompositör: Ove (2) Johansson
  Bolag: LJ RECORDS
 • 12.50
  Enar Jonsson, Jan Forslund, Ove Johansson, Björn Rabe, Lage Bäcklund - Fem Upplysningar Samt En Övergång
  Album: Enar Jonsson Quintet & Sextet Gothenburg 1965-1969
  Kompositör: Ove Johansson
  Bolag: ANAGRAM
 • 12.51
  Mwendo Dawa - Near The Coast
  Album: Music
  Kompositör: Ove Johansson
  Bolag: LJ RECORDS
 • 12.57
  Lj Duo - Acoustic Chase
  Album: Thoughtful World
  Kompositör: Susanna Lindeborg
  Bolag: LJ RECORDS
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista