Jag är arbetslös som alla andra

30 min

Ludvig är 24 år och arbetslös. Regissören och dokumentärmakaren Marcus Lindeen följer med honom på en arbetsintervju för ett städjobb. Men han är långt ifrån den enda som hoppas på det jobbet.

 Desperationen över att aldrig få ett jobb blev så stark att Ludvig planerade ett rån för att ha råd med hyra och mat.

Det handlar om Generation Y eller ”The Lost Generation”. De som är födda i början på 80-talet. Den generation som ofta tvingas att ha två jobb samtidigt, inte sällan tillfälliga korta projektanställningar följda av längre perioder av arbetslöshet. Den generation som har god utbildning, men ingen inkomst. Den generation som aldrig lyckas ta sig in på arbetsmarknaden och fortfarande bor hemma hos mamma och pappa när de är 25. Den generation som inte får bli vuxna.

Ludvig som vi möter i dagens Tendens bor i Halmstad. Han har varit arbetslös i över två års tid och gått på olika typer av åtgärdsprogram. Men ingenting hjälper.
På sin videoblogg så har han lagt upp en film om sin situation som arbetslös. Han kallar den "Jag är arbetslös som alla andra". Filmen har blivit populär och han har fått kontakt med många andra arbetslösa ungdomar.


Tendens följer med honom och hans 17-åriga lillebror när de tillsammans söker sommarjobb som städare på Hallands sjukhus. Under jobbintervjun frågar arbetsgivaren om Ludvig kan tänka sig att jobba bara några timmar i veckan. Men det säger han nej till, för han måste ju ha ett heltidsjobb för att klara sina utgifter. Efter intervjun visar Ludvig upp en pistolatrapp som han köpt på internet. Han berättar att han för ett år sen blev så desperat att han lekte med tanken på att råna den lokala matvarubutiken, för att ha råd med mat och hyra. 

Den här intervjun med Ludvig ligger till grund för den pjäs som Marcus Lindeen regisserar och skriver för Dramaten.
Pjäsen med titeln "En förlorad generation" kommer att spelas den 6 maj under en samarbetskväll mellan Dramaten och Sveriges Radio. En skådespelare kommer att gestalta Ludvig på scenen genom att lyssna på inspelningen i hörlurar och på scenen upprepa exakt det Ludvig säger. Föreställningen kommer även att spelas i Riksdagen den 21/5. 

Läs mer:  
Tendens tema:     

Vill du få din bild publicerad på Dramatens Instagramkonto?

1. Ta ett vitt papper och skriv några korta rader om din situation. Kanske något om din bakgrund, vilket jobb du drömmer om eller hur många jobb du har sökt.
2. Be någon ta ett kort på dig där du håller upp din lapp. Du behöver inte visa ditt ansikte om du inte vill. Du får gärna ange ditt förnamn, men måste inte..
3. Skicka sedan bilden till: instagram@dramaten.se
 
Se trailern till En förlorad generation.  Dramaten den 6 maj kl 18.00:
 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista