Astronomen Peter Linde om sökandet efter liv på andra planeter

20 min

Vetandets värld träffar astronomen Peter Linde som är aktuell med boken Jakten på liv i universum. Det blir ett samtal om planeter på andra håll i universum, hur man hittar dem, vad det handlar om för planeter, och om chanserna att hitta liv där. Allt fler planeter runt andra stjärnor upptäcks och nu är antalet uppe i närmare 900.

 De fynd som rapporterades i mitten av april (tidskriften Science 19 april) var också de kanske hittills intressantaste. Nu handlar det om planeter som tycks vara lagom stora, och ligga lagom långt borta från sin stjärna, för att kunna hysa liv. Sedan den första planetupptäckten runt en annan stjärna som liknar vår sol, 1995, har upptäckterna rasslat in i ett allt högre tempo.

 Trots att planeterna de ofta ligger så många tusen ljusår bort att de inte går att se ens med de bästa teleskopen, finns det flera olika sätt att upptäcka dem. De skuggar sin sol lite när de passerar framför den, vilket vi kan upptäcka. De påverkar sin sol med gravitation, så att de får den att vagga litegrann, vilket vi också kan mäta på långt håll. Man kan också hitta dem genom att se på hur ljus som passerar planeten förvrängs på vägen. Med dessa metoder och andra har man nu hittat närmare 900 exoplaneter, och siffran stiger hela tiden.

Medverkande: Peter Linde, astronom och författare
Peter Brandén, intendent på Observatoriemuséet i Stockholm

Peter Linde har i anslutning till utgivningen av boken Jakten på liv i rymden också byggt upp en hemsida, där han följer utvecklingen:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista