Pojkmannen Håkan Hellström, historiepoesi och Kristian Lundberg

45 min

I svallvågorna av den evige sjömannen Håkan Hellströms skivsläpp nyligen har skildringen av manlighet hamnat i fokus för debatten. Hellström har anklagats för att vara en "pojkman" som aldrig växer uppoch som skriver sina låttexter ur ett förfalskat underdog-perspektiv som rimmar illa med hur rik och framgångsrik han är.

Men vad kan vi egentligen ställa för krav på autenticitet inom konsten? Jens Liljestrand, Expressen, Erik Helmersson, Dagens Nyheter och Hillevi Ganetz, professor i genusvetenskap vid Stockholms universitet, diskuterar pojkmannen i dagens kultur- och medieklimat.

Göteborgspoeten Linn Hansén är aktuell med diktsamlingen "Gå till Historien" där temat är hur vår syn på historien också färgar hur vi ser på vår framtid. Ett grepp i boken är att poeten leker med autentiska frågor från historieprov. Nya Vågen hälsar på hemma i Linn Hanséns kök och diskuterar bland annat sentimentalitet och historien som berättelsen vi skriver om oss själva.

Författaren Kristian Lundberg fortsätter att skildra klassamhället och Malmö i sin nya bok "En hemstad." Vi möter vännerna från förr som alla har dukat under och lämnat författaren som enda överlevande att berätta deras historier. Litteraturkritikerna Maria Edström och Ingrid Elam samtalar om den nya boken och om Kristian Lundberg som vår tids främste arbetarklasskildrare.

Programledare Morris Wikström

Producent Thorbjörn Karlsson

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista