Orättvisa avgifter i bostadsrätterna

55 min

Lottie betalar nästan dubbelt så mycket per kvadratmeter för sin lägenhet som sina grannar i samma hus. Och det trots att hennes lägenhet ligger på nedre botten och dessutom ovanpå husets tvättstuga. Sen i höstas, då hon själv blev varse den orättvisa avgiften, har hon försökt att få den ändrad, hittills utan resultat. Skillnaden i avgift borde Lottie varit uppmärksam på då hon köpte lägenheten, anser Bostadsrätterna. Det är dock väldigt svårt att ta reda på vad grannar betalar i avgift.

Från galleria till nätshopping?


För tjugo år sedan fanns det en liten butik i varendaste gatuhörn, idag har de små butikerna slagit igen, istället handlar vi i någon av alla de gallerior som finns omkring oss. Men nu vänder trenden - för första gången tappar de största kedjorna och butikerna marknadsandelar enligt Branschfakta 2013. Samtidigt ökar handeln över nätet - där de små aktörerna konkurrerar på samma villkor, när de gäller marknadsförning, som de större. Jonas Arnberg från HUI researsch gästar Plånboken för att berätta hur vårt konsumtionsbeteende förändras.

Vad betyder e-numret? Och finns det en billigare av den varan jag söker i närheten?  


För den som vill ha hjälp att välja rätt finns det numera en hel uppsjö av appar som man kan ladda ner till sin smartphone.  Plånboken har gått igenom några av dem och blickar dessutom in i framtiden.

Expertsvar


Privatekonom Annika Creutzer gästar programmet för att svara på lyssnarfrågor samt ge tips till den som deklarerar i sista-minuten.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista