Svängigt med Kolonien, Juan Carlos Caceres & Tango Trio Negro och Anders Jormin Ad Lucem

Här finns inget ljud

Tre häftiga konserter inom folk- & världsmusik och jazz! Gruppen Kolonien, som fick priset för Årets nykomling på Folk- och världsmusikgalan i Gävle häromveckan, hör vi i en konsert från Stallet i Stockholm från i mars. Därefter pianisten Juan Carlos Caceres och hans Tango Negro Trio - en grupp med musiker från Argentina, Uruguay och Italien som smälter samman på Palladium i Malmö. Sist ut en konsert med Anders Jormin Ad Lucem, fri och vacker jazz med texter på latin (!). Läs mer och lyssna på smakprov:

Vi startar på Stallet i Stockholm den 14 mars med gruppen Kolonien som blev utsedda till årets unga folkmusikband 2011 och nu var det dags för pris igen i Gävle på Folk- och världsmusikgalan då Kolonien fick ta emot Årets nykomling med motiveringen att de ”skapar en egen värld på folkmusikkartan. En generös värld av nu och då, av lek och allvar. Pristagaren slog igenom under året och vill mer med sin musik än att bara berätta en historia. Den här gruppen har en åsikt.” Kolonien består av Arvid och Erik Rask, Anna Möller och Mischa Grind. Fyra musiker som vuxit upp tillsammans och levererar sina låtar på två gitarrer, en fiol, slagverk och fyrstämmig sång. De är skivaktuella med debutalbumet Clockwise.

Han har beskrivits som "en tsunami av magma och champagne" men hans verkliga uppdrag är att utforska tangons ursprung. Det är första gången Juan Carlos Caceres och hans Tango Negro Trio besöker Sverige, och de vill visa oss de afrikanska, jazzigare influenserna. Det är en geografiskt blandad grupp med musiker från Argentina, Uruguay och Italien som smälter samman på Palladium i Malmö. Juan Carlos Caceres på piano och sång, Carlos Buschini, elbas, Marcelo Russillo, trummor och slagverk och Davide Pecetto, bandoneon. Vi ska tillbaka till rötterna för att skapa framtidens tango. På Palladium i Malmö.

2010 fick basisten Anders Jormin uppdraget att skriva beställningsverket till Swedish Jazz Celebration, som hölls på konserthuset i Stockholm. Han satte ihop en ensemble med några av våra förnämligaste improvisationsmusiker, Jon Fält på trummor, Fredrik Ljungkvist, sax, samt Mariam Wallentin och Erika Angell på sång. Texterna var otippat nog på latin och det gav musiken en säregen, sakral prägel. Jormin kallade sitt verk Klotter och det utvecklades med några nya satser till Ad Lucem som gavs ut på anrika tyska skivbolaget ECM i fjol. Albumet blev nominerat till Manifestpriset tidigare i år och hyllades av en unison kritikerkår. Orkesterjournalen skrev t ex att Jormin "flyttar väggarna i rummen, vidgar ytorna, öppnar fönstren och lyfter taket eller rentav spränger bort det men då med milda och försiktiga åthävor. Han förändrar även tidsmässiga förhållanden genom att peka på och kommentera olika ideal från det förflutna och laddar in fragment av detta i realtid." "Mystisk, förhöjd och symbolladdad" var andra beskrivningar av Jormins sångcykel.

I mars i år åkte gruppen på turné och den 15:e gästade dom jazzklubben Nefertiti i Göteborg där P2 Live spelade in.   

Text: Marie Nordström

19:03-22:00 P2 Live: Kolonien på Stallet, Tango på Mix Musik, Ad Lucem på Nefertiti
Kolonien: Arvid Rask, sång, gitarr, Erik Rask, gitarr, sång, Anna Möller, fiol, sång, Mischa Grind, slagverk, sång. Konsert 14/3, Stallet, Stockholm.

Juan Carlos Caceres & Tango Trio Negro. Från Mix Musik Malmö, 28/2.

Anders Jormin Ad Lucem: Anders Jormin, bas, Jon Fält, trummor, Mariam Wallentin, sång, Erika Angell, sång, Fredrik Ljungkvist, klarinett, tenorsax. Konsert 15/3, Nefertiti, Göteborg.
Presentation: Marie Vesterholm.

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.25
  Juan Carlos Caceres And Tango Negro Trio - Tontatoz
  Kompositör: Trad
 • 20.48
  Anders Jormin, Mariam Wallentin, Erika Angell, Fredrik Ljungkvist, Jon Fält - Vox Animi
  Kompositör: Anders Jormin
 • 21.07
  Anders Jormin, Mariam Wallentin, Erika Angell, Fredrik Ljungkvist, Jon Fält - Inter Semperet Nunquam
  Kompositör: Anders Jormin
 • 21.44
  Anders Jormin, Mariam Wallentin, Erika Angell, Fredrik Ljungkvist, Jon Fält - Ad Lucem
  Kompositör: Anders Jormin
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista