I tiden 3: Om att göra upp med historien, Leonardo Padura, Joan Fontcuberta och "Vad hände med strejkkonsten?"

30 min

Kulturradion ”I tiden” del 3 ägnar sig åt uppgörelser med historieskrivningar.

Leonardo Padura är Kubas idag mest kände författare. Hans senaste bok, "Mannen som älskade hundar" ("El hombre que amaba a los perros") handlar om den ryske revolutionären Leon Trotskij, hans mördare, spanjoren Ramon Mercader och Ivan, en lite misslyckad kubansk journalist med författardrömmar. Det är en hisnande historisk resa och samtidigt en känslig men obönhörlig beskrivning av stalinismens psykologi, något som fått många kubaner att motvilligt känna igen sig. Lars Palmgren varit på Kuba och mött Leonardo Padura. Han berättar att skrivandet blev en slags terapeutisk upptäckt om hur han själv låtit sig formas i stalinistiska värderingar.

Kan ett uppror handla om att vägra inordna sig i ett traditionellt sätt att tolka världen, att på djupet undersöka begrepp som vad som är sant i en bild och om det verkligen säger något på riktigt. Det här är ett favoritområde för många konstnärer sedan postmodernismen tog plats och för alltid förändrade synen på vad som är verkligt och vad som är representation. En fotograf som alltid ställt den här frågan på sin spets är årets Hasselbladspristagare Joan Fontcuberta. Han vill få människor att ifrågasätta den bild av verkligheten vi matas med dagligen. I ett av den Sverigeaktuella Joan Fontcubertas projekt ifrågasätter han om al Qaida ledaren Usama Bin Ladin någonsin funnits. Cecilia Blomberg har träffat honom.

Tensta Konsthall visas just nu utsällningen "Vad hände med strejkkonsten". Konstnären Ingela Johansson har närmat sig den så kallade strejkkonsten som samlades in som en tänkt strejkkassa under gruvstrejken i LKAB:s gruvor 1969 – 1970. Hon har grävt i arkiven, rekonstruerat tal och med sitt projekt undersökt kulturens och konstens engagemang för strejken. Bland de konstnärer som donerade verk finns av Albin Amelin, Siri Derkert, Lars Hillersberg, och Berta Hansson. Karsten Thurfjell har varit där.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marie Liljedahl

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista