Mellan barndom och tonår

Här finns inget ljud

- Jag är inte ett barn och inte en tonåring, säger Mira Martinell, 10 år. Hur är det att stå mellan barndomen och de stundande tonåren? Finns det någon sorg i att sluta leka?

När Mira gick i trean förändrades allt. Plötsligt kunde man inte komma till skolan med vilka kläder som helst. Att ha på sig bekväma mjukisbyxor blev plötsligt pinsamt och allt som gällde var jeans som var så tighta att det blev jobbigt att böja sig ner och knyta skorna.
Hur känns det när det inte är roligt att leka längre och man plötsligt får nya intressen som mode, shopping och Justin Bieber? Hur det är för tjejer som för första gången tar ett kliv in i en värld av kläder och smink? En spännande värld, men också fylld av pressande skönhetsideal. Följ med när det rosa prinsessrummet byts ut mot ett vitt rum med en svart fondvägg. När leksakerna åker ned i källaren och idolaffischer upp på väggen. Får något litet slitet, älskat gosedjur stanna kvar då?

Efter ett tag tröttnade Mira Martinell på att bry sig så mycket om kläder och bytte kompisgäng. Nu tycker att det också finns positiva saker med att bli äldre.

- Jag är inte lika blyg längre och jag ska alltid vara mig själv, säger hon.

Filippa Nyqvist, 12 år, börjar varje morgon med att skriva ett inlägg på sin modeblogg.

- Det är viktigt att uppdatera bloggen ofta, annars tröttnar läsarna, säger hon.

Filippa har haft sin blogg i 4 månader. Fram tills förra året brukade hon fortfarande leka. Sen en dag klippte hon av håret på barbiedockorna och lekandet var över. Magin var borta och nu känner hon sig varken som barn eller tonåring.

- Ibland säger vuxna att barn ska passa på att vara barn så länge de kan, men man kan inte rå för när man mognar, säger hon.

Vi träffar också Matilda Galli, 12 år, som precis har gjort om sitt rum och flyttat ner alla sina gosedjur i källaren. Men ett gosedjur, kaninen Klara, fick stanna kvar i hennes rum.

- Den var lite svårare att lämna, säger Matilda.

Matilda berättar också om hur det var när det inte var roligt att leka med barbiedockor längre.

- Magin försvann. Förut kunde man leva sig in i barbiedockornas liv men det är inte så längre, säger hon.

Möt tre tjejer i olika åldrar och med olika intressen men med en sak gemensamt - de är varken barn eller tonåringar.

Ett program av Moa Larsson och Laura Whilborg

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista