Det skulle få mig att tåga, ropa och bära plakat

43 min

Vad skulle få dig att plita ner slagord på en banderoll, ta timmar från din lediga dag, sluta upp tillsammans med likasinnade och tåga ut på stan skanderandes slagord?

En av de största demonstrationerna i USA:s historia ägde rum 1963. Omkring 250 000 personer hade samlats framför Lincoln Memorial för att lyssna på Martin Luther King. Det var då han höll sitt berömda tal "I have a dream".

Folk har länge använt demonstrationståg för att föra fram budskap och åsikter, inte minst på första maj. 1890 hade Stockholm sin första förstamajdemonstration och i tåget gick 20 000 personer.

Men hur är det med tågandet i dag? Häromveckan meddelade exempelvis Socialdemokraterna i Norrköping att man ersatt sitt tåg med en Amy Diamond-konsert.

Har du demonstrerat någon gång? Eller vad hade kunnat få dig att demonstrera? Din dotters skolmat, din lön, arbetslöshet, att bank och vårdcentral lägger ner där du bor eller höga trottoarkanter?

Är det rentav förlegat att ge sig ut på gator och torg när internet finns? Väljer du kanske att protestera där i stället?

Karlavagnen onsdag är du välkommen att prata med Pernilla Arvidsson i Jönköping. Programmet börjar efter Champions League-matchen 23.07.

Ring 099-110 90 (telefonslussen öppnar klockan 21.00) eller mejla till karlavagnen@sverigesradio.se!

Mejla gärna redan i förväg och skicka med ditt telefonnummer om du vill vara med i kvällens program! Du kan också kommentera här på hemsidan eller på Karlavagnens facebooksida.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista