Fredsförhandlingar och krigslogik i Colombia

56 min

Om fredsförhandlingar och krigshets. Konflikt sänder direkt från Colombia, där samtalen mellan regeringen och Farc-gerillan splittrar landet. Allt färre av världens konflikter avslutas vid förhandlingsbordet - men går det verkligen att kriga sig till en fred eller måste man också tala med fienden? Hör röster från Bogotá, San Vicente del Caguan och Sri Lankas huvudstad Colombo om fredsavtalens framtid.

Efter åtta års hård militäroffensiv mot FARC-gerillan valdes den före detta försvarsministern Juan Manuel Santos för tre år sedan till Colombias president. Till mångas förvåning valde han då att inleda fredsförhandlingar med Farc-gerillan, de första på över ett decennium.

Trots att många colombianer längtar efter fred, så är förhandlingarna mellan regeringen och gerillan mycket kontroversiella och samtalen, som förs i Havanna, har splittrat landet. Särskilt anhängare till den före detta presidenten Álvaro Uribe menar att den militära offensiven mot Farc var på väg att slutgiltigt besegra gerillan, och att det därför var fel tidpunkt att inleda fredsförhandlingar. Det har också riktats kritik mot att samtalen förs bakom lyckta dörrar på Kuba, utan någon insyn. Mycket på grund av den kritiken kallade regeringen därför till en stor fredskongress i Bogotá i veckan, där politiska partier och sociala organisationer - sammanlagt över 1000 personer - skulle ge sin syn på fredsprocessen. Konflikts Lotten Collin gick dit.

Det blir alltmer ovanligt att krig avslutas med fredsavtal. De senaste tio åren visar statistiken att fredsförhandlingar blir alltmer sällsynta, istället upphör många krig bara tillfälligt för att sedan eskalera igen. På många platser försöker stater också skapa fred genom att vinna över sin motståndare militärt istället för att sätta sig vid förhandlingsbordet. Ett exempel där den strategin lyckats kan man se i Sri Lanka, där regeringen besegrade gerillarörelsen de tamilska tigrarna 2009. Men vad blir det för fred i ett land om ingen gedigen fredsprocess genomförs? Konflikts Kajsa Boglind ringde upp Jehan Perera, chef på organisationen National Peace Council i Sri Lankas huvudstad Colombia, och Joakim Creutz vid institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala Universitet.

En av anledningarna till att förtroendet för de nuvarande fredsförhandlingarna är relativt lågt i Colombia beror på att landet har flera misslyckade fredsprocesser bakom sig. Den senaste gick av stapeln 1999-2002 i regionen San Vicente del Caguán och slutade med att flera politiker kidnappades och att Farc-gerillan stärktes militärt. Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent Lars Palmgren berättar hela historien.

Gäster i Konflikt - som sänder från ett hustak i Bogotá - är Kristina Jannerbo, regionchef på biståndsorganisationen Diakonia och Rikard Nordgren, som under flera år arbetat med avmobilisering av både gerillasoldater och paramilitärer i Colombia.

Programledare: Kajsa Boglind
Producent: Lotten Collin

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista