Del 4 - Ljudlandskap

Här finns inget ljud

I del 4, tema ljudlandskap, träffar vi landskapsarkitekterna Håkan Johnsson och Gunnar Cerwén, och prästen och publicisten Helle Klein. Kan ljud fungera som landmärken? På vilket sätt ger ljudet en identitet åt platsen? Har tanken ett ljud; är vi kanske rädda för vår inre röst? Programledare Mikael Strömberg

Redan på 60-talet formulerade den kanadensiske tonsättaren Murray R Schafer sin avsky för ”dagens kloak till ljudlandskap”. Samtidigt blev han relegerad från Universitet i Toronto för sin protester mot den akademiska musiksynen. Han bosatte sig i vildmarken, lanserade begreppet ”soundscape” och agerade därtill som en fältforskande tonsättare. Ett landskap är allt det vi ser omkring oss. Ett ljudskap (soundscape) är detsamma som vår akustiska omgivning, hela den akustiska miljö  vi lever i. I över fyrtio år har Schafer jobbat för medvetenheten om just detta ljudskap. I hans musik finns ofta en utmejslad idé, att med musikalisk tillämpning sanera och bevara akustiskt intressanta närmiljöer. Till exempel en dygnslång komposition som beskriver livet runt en liten damm nära Vancouver. Stycket radiosändes även i Sverige, i 48 minuter programversion under namnet ”Ett dygn i Kanadas vildmark”. Hur förändras musiken då den flyttas ut i vildmarken? Hur förändras musikerna? Att flytta ut musiken innebär att lämna tillbaka något som man lånat, menar Schafer.

I sin undersökning Five Village kommer Murray R Schafer fram till en viktig ståndpunkt: Varje storstad har sitt eget ljud. Vi inbillar oss kanske att trafikljuden är likadana var vi än befinner oss i världen, men så är det inte. Motorer och signalhorn låter inte på samma sätt, och närvaron av motorcyklar och andra fordon påverkar helheten. För att illustrera detta utförde Schafer en undersökning. Han räknade ut hur ofta bilister tutade per timme i centrala delar av olika storstäder.  Staden med minst signaler per timme var Moskva med 17. Därefter Stockholm med 25, London 89, Rom 153, New York 336, Paris 461... och Kairo 1200 temperamentsfulla tut.  Det säger en hel del om vilka vi är och ur vi använder ljuden för att tala om vilka vi är.

Ljudövning 4. Hur låter det där du lever och arbetar? Alla samhällen kan sägas ha speciella ljudlandmärken. Ett sådant landmärke är ett unikum och äger vissa kvaliteter som knyter an till platsen. Ja, ett slags landskapsljud i likhet med landskapsfiskar och landskapsblommor. Ljudlandmärken kan vara offentligt framträdande som klockor, tornur, visslor och tutor. Det kan handla om puls och vila, moll eller dur. Men de kan också vara inomhusljud som har att göra med speciella yrken och andra aktiviteter. När du väl har hittat det kan du fundera på följande. Vad har ljudet för historia? När och var kan det höras? Kommer ljudet att överleva? Vad händer om det försvinner? Tycker du om ljudet, ogillar det, lägger knappt märke till det? Bara genom att lägga märke till ljudlandmärket har du gjort en insats och flyttat upp ljudets status. 

Länkar:

Helle Klein: http://www.helleklein.se/

Håkan Johnsson/Topia: http://www.topia.se/

Gunnar Cerwén/Landskapsrum: http://www.landskapsrum.se/

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.07
  Seiji Ozawa, Boston Symphony Orchestra - Central Park In The Dark
  Kompositör: Charles Ives
  Bolag: DGG
 • 12.14
  Brian Eno, Jon Hopkins, Leo Abrahams - Emerald And Lime
  Album: Small Craft On A Milk Sea
  Kompositör: Leo Abrahams, Brian Eno, Jon Hopkins
  Bolag: WARP
 • 12.23
  Kent Nagano, Hallé Orchestra (Manchester) - El Dorado
  Album: El Dorado Etc
  Kompositör: John (5) Adams
  Bolag: NONESUCH
 • 12.38
  Claude Debussy - La Cathédrale Engloutie
  Hans Pålsson
  I Döda Mästares Sällskap (5)
  Etikett: NAXOS
 • 12.44
  Mikael Strömberg - Titel Ej Angiven
  Album: Elektriska Etyder (1)
  Kompositör: Mikael Strömberg
  Bolag: SLOWBEAT
 • 12.52
  Alva Noto - Uni Iso
  Kompositör: Alva Noto
  Bolag: RASTER NOTON
 • 12.57
  Brian Eno, Jon Hopkins, Leo Abrahams - Small Craft On A Milk Sea
  Album: Small Craft On A Milk Sea
  Kompositör: Leo Abrahams, Brian Eno, Jon Hopkins
  Bolag: WARP
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista