Kvinnans hår - uppsatt, tyglat och dolt

30 min

I gamla tider var kvinnor tvungna att ha håret uppsatt och dolt av huvudduk eller annat. En sed som höll i sig från tidig kristen tid, runt 1000-talet i Sverige, fram till början av 1900-talet.

Att det fanns oskrivna regler om hur kvinnors hår skulle döljas är det kanske inte många som tänker på idag. Men ända fram till 1920- och 30-talen var det i Sverige otänkbart för en anständig kvinna att gå utomhus utan att ha något på huvudet.

Yngre flickor fick gå barhuvade och ha håret utsläppt fram till konfirmationen. Efter det skulle håret vara uppsatt i fläta eller knut. När kvinnan gift sig skulle hon bära huvudduk när hon lämnade hemmet.

Essy Gerdin och Anna Markusson träffas i Essys kök i en liten by utanför Junsele. De minns hur kvinnorna förr satte upp håret i flätor. Annas mamma flätade håret i nästan hela livet, ända tills hon inte orkade fläta dem längre, över 80 år gammal.  

Essy kommer ihåg en pojke som i hennes ungdom kom hem med en fästmö som hade kortklippt hår och därför uppfattades som ett "luder", men Essy tillägger att hon var en mycket fin kvinna. Essy som är troende har lagt fram Bibeln och berättar att Paulus i Korintierbrevet ålade kvinnorna att täcka sitt huvud och hår, en bibeltext som tolkats och påverkat kvinnor i århundraden.

På Nordiska museet i Stockholm har Cecilia Wallquist satt upp en utställning om hår. Hon berättar att de kvinnor som på 20- talet började klippa håret fick utstå mycket motstånd. Det fanns till och med "vetenskapliga" bevis som menade att de kvinnor som klippte håret kort kunde få både skägg och bli galna.

Hon berättar också att det fanns speciella horklutar som de fallna kvinnorna fick använda för att markera sin status. Det finns inga sådana bevarade på Nordiska museet och kanske inte någon annanstans heller, säger Cecilia Wallquist.

På Västerbottens museum i Umeå arbetar Hillevi Wadensten som etnolog. Hon visar några av de nötta och vardagliga huvuddukar som sparats för eftervärlden. I museets arkiv finns till och med hästtömmar som är fem meter långa, tillverkade av kvinnohår.

Eva Boströms mamma jobbade som hattmodist på NK och i Bredbyn under den tid hattar var högsta mode i kölvattnet av huvuddukar och sjalar. Mammans syster dog i unga år och fotograferades i kistan. Under alla år har det funnits en fläta från flickan i Evas mormors hus.  

Även Isa Edholm tidigare journalist på Radio Ellen berättar om sparade flätor. Till hennes barns förskräckelse finns Isas mammas långa fläta sparad i en låda. Isa föreläser i studiecirklar om kvinnohistoria och då brukar hon bland annat berätta om några av de första kvinnor som klippte sitt hår kort.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista