Folkfesten finkulturen inte kan fly

43 min

Det är mer än ett decennium sedan. Men nu är den tillbaka - Melodifestivalen i Malmö. Men som något helt annat än den var då; en tynande folkfest på dekis, lågstatus och fulkultur. Utskrattad som en sämre krogshow av många. Att då medverka var otänkbart för de flesta etablerade artister. Nu är Melodifestivalen inne igen. Mycket tack vare Melodifestivalarkitekten Svante Stockselius.

Men den katastrofala kvällen i Malmö för tolv år sen blev början på en satsning som nu blommar ut i ett evenemang kommuner, medier och artister slåss om att få vara med om. En populärkulturell maktfaktor och en kommersiell cirkus som upptar orter runt om i Sverige och en stor publik i flera månader per år.

När scenerna för det största kultureventet i Malmö någonsin byggs upp når en berättelse sitt slut. En liten projektgrupp har lyckats förändra synen på masskultur i Sverige och gjort Melodifestivalen till något inte ens finkultursidorna längre kan fly från. Dagens kulturdokumentär söker svaret på frågan: Hur gick det till?

Frilansjournalisten Joachim Sundell har sökt upp arkitekten till det europeiska schlagerbygget, Svante Stockselius, den nuvarande generalen, ”Regnbågs-Stalin” kallad, Christer Björkman och förståsigpåarna som författat böcker och spaltkilometer om en modern schlageryra ingen kommer undan.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista