I tiden 4: Om nytolkningar av historien, Nefertiti, finsk självständighet och Diderot

29 min

I veckans Kulturradion "I tiden" vrider vi blicken lite och byter fokus.

Följ med på utställning Tea med Nefertiti - en samtidsutställning som kretsar kring den egyptiska konsten och som vill frigöra den från stereotyper som pyramider, faraoner och islamalisk konst och för all del ung konst som skildrar revolutionen. Utställningen är producerad av Arab Museum of Modern Art i Qatar och har sedan turnerat vidare till Paris. Det är första gången som det sker. Cecilia Blomberg har varit på L'Institut du Monde Arabe i Paris och träffat utställningens två kuratorer Till Fellrath och Sam Bardaouil.

Historien måste inte bli på något visst sätt, den har i sig själv inget mål.  Vi har ringt upp Nils Erik Villstrand vid Åbo akademi som är del i ett stort finsk historieprojekt som vill nytolka den finska historien. Men den nuvarande historietolkningen tillskriver den ett mål, självständigheten, och det är det vi vill komma ifrån, säger han. 

Teaterrepubliken har funnits i fem år och väckte bland annat uppmärksamhet förra året med pjäsen Jimmie Åkesson och den utomeuropeiska invandringen. Den senaste produktionen Skånes befrielsefront var en framtidsskildring där Skåne gjorde revolution och bröt sig loss från Sverige, i en ny självständig nation som snart förvandlats till sträng diktatur. Fredrik Wadström träffade Anna Rydén och Jens Peter Karlsson från Teaterrepubliken för att tala om deras tolkningar av verkligheten. 

Behöver vi en ny upplysningstid? Tillfället har i alla fall uppenbarat sig genom några uppmärksammade jubiléer. Det råkar nämligen vara så att några av den franska 1700-talsupplysningens frontfigurer fyller 300 jämnt. Förra året var det fritänkaren Jean-Jacques Rousseau, och i år, närmare bestämt den 5 oktober, är det dags för hans vän Denis Diderot, den store encyklopedisten, att blåsa ut 300 ljus på tårtan. Firandet äger rum på olika håll i Frankrike, med centrum i Diderots födelsestad Langres, som under tre års tid arrangerat konferenser om upplysningstanken och dess relevans för idag, bland annat ihop med universitetet i Chicago, vars utbildning byggts upp efter encyklopedins modell. I oktober på Diderots 300-årsdag öppnas i Langres det första museet över upplysningstiden. Karsten Thurfjell for dit.


Programledare: Hannes Fossbo
Producent: Marie Liljedahl

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista