ABBA forever

38 min

Ikväll sänder Christer Engqvist från Uppsala. Och ämnet är ABBA. ABBA the museum öppnar imorgon och vi vill höra om din relation till Agnetha, Björn, Benny och Anni-Frid. Vilken låt tycker du är bäst? Har du nåt speciellt minne till någon låt? Har du sett dem?

Ring och prata med Christer, som har lovat att kvällen till ära klä sig i något extravagant a la ABBA. Numret är 099-110 90, slussen öppnar klockan 21 men programmet börjar först efter 23-nyheterna.

Vi vill alltså höra om era bästa och för all del sämsta Abba-upplevelser. Blev ditt hjärta krossat, eller var 1974 ditt livs bästa år? Dela med er här, eller på vår Facebooksida. Och ni som var med på den tiden får hemskt gärna skicka bilder till oss som vi kan lägga ut här på vår hemsida. Och mejla gärna oss redan nu på karlavagnen@sverigesradio.se och skicka med ditt telefonnummer.

1974 vann Abba Eurovision med låten Waterloo, det framträdandet kan man se här. Något som ibland försvinner i flödet var hur flera röster var kritiska mot Abba, den så kallade Musikrörelsen menade att Abba var kommersiella och 1975 gjorde Ulf Dageby, under pseudonymen Sillstryparn, och även en stadig medlem i Nationalteatern låten Doin the omoralisk schlagerfestival som hårt kritiserade Abba och Eurovision. Ulf Dageby var också med i radioprogrammet P4 Extra i söndags och pratade om detta.

Men Abba fortsatte sitt segertåg över världen tills de splittrades 1983. Abba räknas som Sveriges största musikexport genom tiderna, och 1977 blev låten Dacing Queen USA-etta.

För den som vill lyssna och se mer av Abba kan man besöka Svt:s öppna arkiv till exempel här och här.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista