Varför hör inte utomjordingarna av sig?

20 min

Ju mer kunskaperna om vår plats i universum växer, desto mindre sannolikt verkar det att vi skulle vara det enda exemplet på liv. Vetandets värld träffar astronomen och författaren Peter Linde, som nyligen utkommit med en bok om jakten på liv i universum, för att tala om hur forskare försöker hitta spår av andra civilisationer i universum.

Det kan finnas finnas tusentals högteknologiska civilisationer bara i vår galax Vintergatan. Så säger forskare som försökt räkna ut rimligheten i att hitta annat liv i rymden. De menar också att de allra flesta av dem bör vara mer utvecklade än vi. Det med tanke på hur kort tid vår civilisation varit teknologiskt verksam.

Men varför hör vi då inte av dem? Den frågan ställde sig fysikern Enrico Fermi, och än har den inte blivit besvarad.

Försök pågår att fånga upp signaler från andra civilisationer. Och samtidigt är sonder på väg ut ur vårt solsystem, med budskap ombord till dem som kanske till äventyrs stöter på dem. Men hur skickar man budskap till en civilisation som man inte alls vet hur den är beskaffad? Och är det förresten säkert att det är en bra idé att tala om var vi finns?

Medverkande: Peter Linde, astronom och författare.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista