Varför var Kronprinsessan Victoria så kontroversiell när hon ville ledas fram till altaret av sin far?

59 min

Det är lördagen före pingst och i Hultling i P4 samtalas det om traditioner och riter kring bröllop. Sådant vi tror är uråldrigt är faktiskt bara några decennier gammalt. För vill du vara traditionell så ska du som brud bära svart långklänning som är högt knäppt i halsen och låna krona från kyrkan. Ledas fram till altaret av din far? Nej, aldrig. Brudgummen ska helst låna prästkappan, men det får han bara om han är tillräckligt högt ansedd. Gifta sig i krykan? Nej, det är bara för fattigt folk. Ett hemmabröllop ska det vara.

Prästen och doktorn i teologi Annika Borg berättar varför bruden inte leds in av sin far i Sverige. Etnologen Eva Knuts ger oss exempel på vilken skrock som funnits och finns kring bröllop, är till exempel nåt fått, nåt blått, nåt nytt och nåt lånat en svensk tradition? Och varför lyssnade ogifta kvinnor förr efter göken?

Brudparet Martina och Niklas Sjögren delar med sig av vilka traditioner de tyckte var viktiga. Gudrun Holm är redaktör för ett stort bröllopsmagasin i Norden och berättar om traditioner i våra grannländer.

KATARINA HULTLING:

Bröllop idag är en industri så god som någon. Det kan bli hur dyrt som helst om man lejer företag som sköter allt från början till slut. Vilken tur ändå – att man blir lika gift med en enkel ceremoni, kyrklig eller borgerlig, som med ett jättebröllop. Det är väl bra med alla bröllopstidningar och bloggar och sajter på nätet, inspiration är både roligt och nyttigt, så länge man inte glömmer det viktigaste – att göra sitt eget bröllop, förverkliga sina egna idéer och minnas att det ska vara en glädjens dag.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista