Vem är rädd för stora stygga Kina?

56 min
Om Volvo, vindpinade golfmysterier och världens mäktigaste bank. Kinesiska staten och kapitalet sitter i samma båt - men vem styr och i vilken riktning, nu när Kinas makt växer över världen? Hör om Volvoarbetarna som försöker tyda de kinesiska tecknen och om kommunistpartiets okända jättebank. Följ också med till de karga utmarkerna på nordostligaste Island, där kineser ska spela golf - eller?

Australiens förre premiärminister Kevin Rudd, sammanfattade för en tid sedan vad han kallade vår tids största utmaning: Väldigt snart kommer vi att nå en punkt i historien där för första gången på tre sekler en icke-engelsktalande, icke-demokratisk stat kommer att vara världens största ekonomi. Hur kommer Kina att hantera denna mäktiga position? Kommer Kina att acceptera normer och strukturer i den rådande internationella ordningen eller kommer Kina att förändra dem? Och hur ska vi förhålla oss till detta?

På nordöstra Island, vid det lilla samhället Grimsstadir, vill en excentrisk kinesisk miljardär, Huang Nubo, bygga en enorm golfanläggning. Det osannolika med hans planer har fött många rykten om vad som kan vara på gång bakom kulisserna – är det hela egentligen ett sätt för Kina att få geostrategiskt fotfäste i Nordatlanten, nära ett alltmer upptinat Arktis? Sveriges Radios Nordenkorrespondent Jenny Sanner Roosqvist reste dit för att ta reda på mer.

Planerna på en turistanläggning i det ogästvänliga klimatet på norra Island må vara extrema men knappast de enda kinesiska affärsidéer som väcker mer oro än förhoppningar, särskilt som Kinas ekonomiska makt idag sträcker sig över i stort sett hela jordklotet.

Det finns en institution som mer än någon annan drivit på den här kinesiska globala ekonomiska expansionen. Det är en institution som på många sätt är mer inflytelserik än både Världsbanken och amerikanska Federal Reserve. Konflikts Ivar Ekman har tittat närmare på den okända finansjätten Kinesiska Utvecklingsbanken eller CDB - China Development Bank - som den heter på engelska. Bland annat intervjuade han Michael Forsythe, reporter på nyhetsbyrån Bloomberg och en av författarna till boken Chinas Superbank, om den Kinesiska Utvecklingsbanken.

För att få en inblick i hur man resonerar på kinesiskt håll begav vi oss till den Kinesiska ambassadens ekonomi-och handelsavdelning, där Konflikts reporter Kajsa Boglind intervjuade handelssekreteraren Li Guangdjun. Man måste se Kina med egna ögon för att förstå landet, menar han.

Också här i Sverige har kinesiska företag och investerare ökat sina ekonomiska aktiviteter på senare år. Storslagna projekt med utlovade miljoninvesteringar och mängder av arbetstillfällen har väckt hopp hos kommuner och företag runt om i landet. Men kinesiska investeringar handlar inte bara om luftslott i Kalmar eller projekt med fantasieggande namn som Dragon Gate, i Älvkarleby. Konflikts Daniela Marquardt åkte till Göteborg för att ta reda på vad som händer när Volvo, ett av Sveriges största och mest traditionstyngda företag, hamnar i kinesisk ägo?

Gäst i Konflikt för att tala om vårt kluvna förhållande till Kina är Malin Oud, som har jobbat med mänskliga rättighetsfrågor i Kina under många år, bland annat för Raouls Wallenberginstitutet, SIDA och FN och nu verkar som fristående konsult.

Programledare: Daniela Marquardt
Producent: Ivar Ekman