De sista svenskarna på Sörvägen

50 min

- Ingen har kontroll på dom, ropar en man inne i samlingslokalen. Det är en kväll i maj, och Stråssa byförening har kallat till möte för att gemensamt prata om dom nyinflyttade grannarna - asylsökarna.

Byn Stråssa i Bergslagen sprakade av liv så länge gruvan var igång. Idag, 30 år efter att järn- malmsbrytningen lades ner bor det bara 300 stråssabor kvar. Skolan, biblioteket, affärerna och allt sådant som ger liv till ett samhälle är stängt. Det som däremot har fått nytt liv den senaste tiden är hyreshusen. Där har nu 100 asylsökare fått tak över huvudet i väntan på besked. Men detta väcker bara större och större irritation bland flera av de fasta boende som nu börjar flytta därifrån.  I takt med att asylsökarna flyttar in, flyttar dom sista svenskarna ut. Det var i alla fall vad som hände på Sörvägen, sommaren 2012.

 

Daniel Persson Mora som gjort dokumentären är programledare och producent på UR. Han är utbildad på Dramatiska institutets radiolinje och har tidigare gjort flera dokumentärer för Barnaministeriet och P1 Dokumentär, bland annat

 
 

 
Små samhällen som Stråssa, där allting har lagt ner – hur ska de överleva? Lämna gärna en kommentar.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista