”Julius Caesar” av Georg Friedrich Händel

Här finns inget ljud

I rollerna: Julius Caesar - David Daniels Kleopatra - Natalie Dessay Ptolemaios - Christophe Dumaux Cornelia - Patricia Bardon Sextus - Alice Coote Achillas - Guido Loconsolo Metropolitanoperans kör och orkester. Dirigent: Harry Bicket. Föreställning 27/4, Metropolitanoperan, New York Läs hela operans handling, sammanfattad av P2 Lives Sofia Bagge som är kvällens presentatör:

AKT 1

Ceasar anländer till Alexandria tillsammans med sin general Curio. När de slår läger möts de av upprorsmakaren Pompejus hustru Cornelia och son Sextus, de har kommit för att vädja om en fredlig lösning Caesar går med på att försonas med sin fiende, men plötsligt dyker Ptolemaios general Achilla upp. Han har med sig en hälsning från sin kung: Pompejus avhuggna huvud. Ceasar ryggar tillbaka av ”gåvan” och skickar iväg Achilla med en arg hälsning till Ptolemaios, han vill träffa honom på palatset vid skymningen. Cornelia är förkrossad och Sextus svår på att hämnas sin döde far.

I det kungliga palatset intrigerar Cleopatra, hon vill bli den enda härskaren av Egypten. När hennes tjänare Nireno berättar att hennes bror Ptolemaios har förrått Pompejus, beger hon sig till det romerska lägret. Hon vill ha Julius Caesar på sin sida och hon är förklädd till hovdam.

Achillas berättar för Ptolemaios om Ceasars reaktion på hans gåva och erbjuder sig att lönnmörda Caesar. I belöning vill han ha Cornelia. Ptolemaios fruktar Caesars makt och går med Achillas förslag.

I det romerska lägret genomför Caesar Pompejus begravningsriter. Cleopatra anländer och presenterar sig som en hovdam, berövad på sin rätt av den grymme kung Ptolemaios. Caesar blir trollbunden och lova att hjälpa henne. Cornelia och Sextus tar avsked av Pompejus och tillsammans planerar de att mörda Ptolemaios. Cleopatra presenterar sig för dem båda som hovdamen ”Lydia” och hon lovar att hennes tjänare Nireno ska hjälpa dem att ta sig in i palatset.

Julius Ceasar träffar Ptolemaios och det blir ett diplomatiskt, men frostigt möte o Caesar går med på att ta emot kungens gästfrihet.

Cornelia och Sextus konfronterar Ptolemaios, som blir betagen av Cornelias skönhet, men när Sextus utmanar honom till duell, grips både mor och son. Achillas erbjuder Cornelia frihet, i utbyte mot att hon blir hans älskarinna, men hon vägrar. Hon och Sextus tar ett tårfyllt farväl av varandra innan vakterna för iväg dem åt var sitt håll.

AKT 2

För att snärja Caesar ytterligare, ställer Cleopatra till med fest på palatset. När han anländer blir han trollbunden av hennes sång och Nirenus försäkrar Caesar om att ”Lydia” är attraherad av Caesar och att hon kommer att vänta på honom i sin våning senare under kvällen.

Cornelia, som numera är Ptolemaios fånge försöker att stå emot Achillas närmanden. När även kungen försöker förföra henne, börjar hon fundera på att begå självmord. Sextus har dock fått hjälp av Nirenus att rymma från fängelset och han räddar sin mor. Nirenus berättar för dem att Ptolemaios planerar att föra Cornelia till sitt harem, där hon ska bli hans konkubin. Nirenus säger att han vill hjälpa Sextus att smyga in dit, när Ptolemaios är där, avväpnad, avklädd och sårbar.

Cleopatra väntar på Caesar i sin våning och när han anländer låtsas hon att hon sover. Deras passionerade möte avbryts när Curius kommer för att berätta att Achillas lönnmördare smyger omkring i slottet i jakt på Caesar. Cleopatra kan inte hålla sig längre, utan berättar för Caesar vem hon egentligen är och vädjar till honom att fly. Han vägrar och ger sig av för att möta sin fiende. Cleopatra ber till gudarna att de ska bevara både Caesar och den kärlek hon nu känner för honom.

AKT 3

Dagen efter festen befinner sig Ptolemaios i sitt harem. Han har tagit av sig vapnen och ger en vit slöja till Cornelia, vilket betyder att hon under natten ska bli hans. Sextus har lyckats ta sig in och försöker att döda Ptolemaios, men han blir avväpnad av Achillas.

Caesar blev under natten utsatt för ett mordförsök, men som ett sätt att rädda sig själv, kastade han sig ut genom ett fönster, rakt ned i havet och antas vara död. Cleopatra är utom sig av sorg och har flytt till det romerska lägret för att försöka samla ihop en armé för att kunna attackera Ptolemaios och hämnas. Ptolemaios förbereder sin armé för strid, men när han vägrar att ge Cornelia som belöning för Caesars död, blir Achillas rasande och går över till Cleopatras sida.

Ptolemaios armé vinner striden och Cleopatra tas till fånga och döms till döden. Ingen vet om det ännu, men Caesar har överlevt och vaknat upp på en sandstrand. Han är långt bort från sin armé och han ber vinden om hjälp för att guida honom rätt och när han återvänder till Alexandria och när Achillas, som skadats i striden, dör, tar Caesar över hans soldater och anfaller palatset. Sextus känner på sig att han snart kommer att få sin hämnd.

I fängelset planerar Cleopatra att ta sitt eget liv, men Caesar stormar palatset och räddar henne.  Ptolemaios tror fortfarande att han vunnit och fortsätter sin jakt på den stackars Cornelia, men Sextus tar sin chans och dödar honom.

Segern är deras, Julius Caesar utropar Cleopatra till enväldig drottning av Egypten och hon svär trohet till det romerska riket. Kärleksparet sjunger och tillsammans med folket välkomnar de fredens återkomst till landet.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.06
  I Rollerna, Julius Caesar David Daniels, Kleopatra Natalie Dessay, Ptolemaios Christophe Dumaux, Cornelia Patricia Bardon, Sextus Alice Coote, Achillas Guido Loconsolo, Metropolitanoperans Kör Och Ork - Julius Caesar Akt 1
  Kompositör: Georg Friedrich Händel
 • 20.35
  I Rollerna, Julius Caesar David Daniels, Kleopatra Natalie Dessay, Ptolemaios Christophe Dumaux, Cornelia Patricia Bardon, Sextus Alice Coote, Achillas Guido Loconsolo, Metropolitanoperans Kör Och Ork - Julius Caesar Akt 2
  Kompositör: Georg Friedrich Händel
 • 21.42
  I Rollerna, Julius Caesar David Daniels, Kleopatra Natalie Dessay, Ptolemaios Christophe Dumaux, Cornelia Patricia Bardon, Sextus Alice Coote, Achillas Guido Loconsolo, Metropolitanoperans Kör Och Ork - Julius Caesar Akt 3
  Kompositör: Georg Friedrich Händel
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista