Omprogrammerade celler kan läka hjärnan

20 min

Att skola om celler i kroppen från en uppgift till en annan kan bli ett sätt att behandla sjukdomar som parkinson, alzheimer och stroke. För två år sedan kunde Malin Parmar vid Lunds universitet tillsammans med sin forskargrupp visa att det går att skola om mänskliga hudceller till hjärnceller utan att först backa dem till stamceller. Ett framsteg som ingen tidigare trodde var möjligt.

I dagens Vetandets Värld träffar vi forskarna i Lund som de senaste åren gjort flera framsteg som ingen tidigare trodde var möjliga. Att skola om celler till hjärnceller, utan att först backa dem i utvecklingen till stamceller, är något som andra forskar lyckats göra med djurceller, men att det skulle fungera med mänskliga celler vågade Malin Parmar först inte tro.

– Det var egentligen på skämt vi bestämde oss för att prova om det gick att göra med mänskliga celler. Vi trodde inte att det skulle fungera. Men när vi såg att det gjorde det, insåg vi ju också möjligheterna - allt det man skulle kunna ha det till i framtiden!

Inte bara för parkinsons sjukdom utan också för andra sjukdomar där celler i hjärnan dör eller skadas, kan det här i förlängningen leda till behandlingar: För alzheimer och stroke, till exempel.

Nu i vår har Malin Parmar och hennes kollega doktoranden Olof Torper också vetenskapligt publicerat nästa steg i den här forskningen. De har fått celler att byta livsbana på plats inne i hjärnan på försöksdjur - utan att passera laboratoriebänken. På möss har de fått astrocyter, en sorts stödjeceller i hjärnan, att bli till sådana nervceller som gått förlorade vid parkinsons sjukdom.

Än är det lång väg att gå innan de vet om de kan skola om mänskliga celler på ett sådant sätt att det kan leda till medicinska behandlingar. De omprogrammerade cellerna måste fungera som riktiga nervceller och koppla upp sig på hjärnans nätverk. Kommer det att gå? Malin Parmar är hoppfull.

- De celler vi har nu är ganska nära att vara väldigt lika de celler vi strävar efter att skapa. Och håller de inte hela vägen ut gäller det att hitta nya gener som tillför de karaktäristika vi är ute efter i cellerna. Absolut tror jag att det går att skapa en fungerande nervcell genom omprogrammering.

Referens:
Torper, O., et al, "Generation of induced neurons via direct conversion in vivo.", Proceedings of the National Academy of Science (PNAS), March 25, 2013, doi/10.1073/pnas.1303829110

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".