”Jag önskar att min pappa inte får leva”

42 min

Elins pappa, Lars, har en mitokondriell sjukdom som gör att kroppen slutar fungera. Redan när Elin var liten förstod hon att han inte var som andra. - Jag minns när han fortfarande kunde gå. Och jag minns när han fick rullator, jag minns när han fick gåbord och jag minns när han fick rullstol… Elin berättar också hur hennes pappa fick ett epileptiskt anfall, när han kördes på bår till en ambulans och när han ramlade ur rullstolen på utvecklingssamtalet i hennes skola.

Sjukdomen bröt ut när han var 30 år och nybliven pappa till Elin och hennes tvillingbror. Tio år senare sitter han i rullstol och matas av assistenter. När Elin fyller 17 år kan han inte längre prata. Det är då hon bestämmer sig för att börja blogga om sina känslor. Det är då hon skriver att hon önskar att han ska få dö.

– Jag läste ett av hennes inlägg där hon bland annat skriver ”Jag önskar att min pappa inte får leva 2011. Han förtjänar fan inte det här livet”, berättar Eva Rehnström som gjort dokumentären. Ett blogginlägg som berörde mig starkt och som gjorde att jag tog kontakt med Elin. Jag ville försöka förstå hennes känslor och samtidigt ta reda på hur det påverkat henne att växa upp med en obotligt sjuk förälder.

I programmet får vi möta Elin i hennes vardag i Falun där hon jobbar, planerar sin framtid och besöker sin pappa då hon orkar. Vi får ta del av Elins känslor och tankar både som barn och som vuxen. Vad är det som gör att hon faktiskt vågar uttala orden att hon inte vill att hennes pappa ska få leva?

”Mitokondriella sjukdomar är en grupp sjukdomar som alla beror på att mitokondrierna inte fungerar som de ska. Mitokondrierna finns inuti våra celler och fungerar som cellernas kraftverk. När de inte fungerar kan många olika symtom uppkomma, ibland bara från ett av kroppens organ, men oftast från flera olika organ eller organsystem samtidigt.

Källa: Socialstyrelsen

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista