Narkolepsiexperten rädd att berätta om sina misstankar mot Pandemrix

20 min

En av de främsta experterna på narkolepsi Emmanuel Mignot var livrädd när han skulle publicera misstankarna om ett eventuellt samband mellan vaccinet Pandemrix och narkolepsi. Problemet var att han inte hade tillräckliga bevis, men misstankar. I dagens Vetandets Värld berättar han bland annat om hur han handskades med det etiska problemet.

 Narkolepsi blev ett begrepp för många i samband med den så kallade svininfluensan, AH1N1 hösten 2009. Av svenskarna så vaccinerade sig ungefär 60 procent. Efter ett tag upptäcktes en ovanlig biverkan som  var narkolepsi. Narkolepsi innebär ofrivillig sömn på dagtid, och att man tappar muskelkontrollen ex när man skrattar och får det som kallas kataplexi. Tidigare i våras har sambandet slagits fast av Läkemedelsverket : Det råder inget tvivel, det finns en ökad risk för narkolepsi som en biverkan av vaccinet Pandemrix. Ungefär 170 personer, främst ungdomar och unga vuxna drabbades i Sverige.

 Nyligen besökte Emmanuel Mignot Sverige. Han är chef för sömncentrum vid Stanford universitetet i Kalifornien. Vår medicinreporter Annika Östman mötte honom för ett samtal där han påpekar att personer med narkolepsi i Sverige undermedicineras. Av de drabbade barnen skulle 80 procent kunna få tillbaka 80 procent av sin kapacitet om de fick tre läkemedel i kombination. Men det ena medlet, med ämnet natrium oxybat, subventioneras inte och är dessutom svårdoserat. Det menar professor Mignot kan lösas med noggrann kontroll de tre första månaderna.

 I samarbete med den kinesiska forskaren Han Fang har han också sett att kineser i högre utsträckning drabbades av narkolepsi under 2010, trots att de inte vaccinerade sig. Båda forskarna menar att det kan dels vara vaccinet i sig, men också influensan i sig som triggar igång sjukdomen narkolepsi. Det ena behöver inte utesluta det andra.

 Det var för tio år sen som han själv kartlade den genmutation som ökar risken för att få narkolepsi. Då ifrågasattes han av många, och forskningen var svår att göra. Nu lever vi i biologins århundrande när en idiot kan göra framsteg, menar professor Emmanuel Mignot.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista