Stormar, flammor och fläckar på solen

20 min

Solen är inne i en särskilt aktiv fas just nu. En elvaårscykel närmar sig sin topp och antalet solfläckar är ovanligt många. Under sådana perioder brukar det varnas för solstormar som kan påverka flygtrafik, elsystem och satelliter. Men ny forskning visar att kopplingen mellan solfläckar och sådana störningar är överdriven. Supersolstormar som ställer till stora problem kan komma när som helst.

Vetandets Värld har träffat solforskaren Henrik Lundstedt som arbetar med ett av jordens 14 regionala varningscentra för solväder.
 – Vi har sett att de supersolstormar som ställer till riktigt stora problem kan komma när som helst under en solcykel, till och med när solfläcksaktiviteten är som lägst, säger han.

Institutet för rymdfysik i Lund är ett varningscentrum för solväder. Därifrån går varningar ut till verksamheter som kan störas av så kallade solstormar: När en solflamma kastar ut elektromagnetisk strålning mot jorden kan flygbolag behöva lägga om sina rutter så att de går längre från polerna. När en slinga av solens magnetfält kastas iväg mot jorden i en så kallad koronamassutkastning, och hotar att krocka med jordens magnetfält, kan det slå ut utrustning i ställverk och orsaka elavbrott. Det vill elproducenter bli varnade för i förväg för att kunna skydda sig.

Solfläckar har man tittat på och försökt utläsa information ur sedan 1600-talet. Men sedan satelliten Solar Dynamics Observatory kom upp för tre år sedan har forskarna fått bättre data om solen och kunnat bättre förstå hur den fungerar.
 – Den har totalt ändrat vår syn på solen. Vi kan för första gången se hela solen på en gång, och då kan vi se hur olika områden på solen är kopplade till varandra även över stora avstånd, konstaterar Henrik Lundstedt.

Han sitter med i solforskarnas internationella Solar cycle 24 prediction panel - en panel som försöker förstå hur den just nu pågående solcykeln kommer att utvecklas. Där har man tidigare kommit fram till att toppen på den här solcykeln var att vänta nu i maj.
 – Att det skulle bli ett lågt solfläcksmaximum har vi också sagt, och det ser vi nu att det blir. Det ser ut att kunna bli två toppar denna gång - en i maj och en senare, kanske till och med nästa år - men fortfarande låga toppar, säger Henrik Lundstedt.


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista